Het Betoverende Noorderlicht boven Friesland.

Hoe het Begon…

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje: het Noorderlicht zou die avond goed zichtbaar zijn boven Friesland. Voor een fotograaf zoals Guido Hibma was dit een buitenkans die hij niet kon laten liggen. Het Noorderlicht, of Aurora Borealis, is een van de meest adembenemende natuurlijke fenomenen die onze planeet te bieden heeft. Deze kleurrijke lichtshow aan de nachtelijke hemel ontstaat door de interactie tussen zonnewind en het magnetische veld van de aarde, wat resulteert in een spektakel van dansende groene, rode en paarse tinten.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht, wetenschappelijk bekend als Aurora Borealis, is een lichtverschijnsel dat zich voordoet op hoge breedtegraden, meestal rond de polen. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die in botsing komen met de aardatmosfeer. Wanneer deze deeltjes de bovenste lagen van de atmosfeer bereiken, botsen ze met zuurstof- en stikstofatomen, wat resulteert in het vrijkomen van lichtenergie. Dit proces creëert de prachtige kleuren en vormen die zo kenmerkend zijn voor het Noorderlicht.

De kleuren van het Noorderlicht variëren afhankelijk van de soort deeltjes en de hoogte waarop de botsingen plaatsvinden. Groen is de meest voorkomende kleur, veroorzaakt door zuurstof op ongeveer 100 km hoogte. Rode, blauwe en paarse tinten zijn zeldzamer en worden veroorzaakt door stikstof en zuurstof op verschillende hoogtes.

De Jacht op het Noorderlicht

Die avond, gewapend met zijn vertrouwde Sony a7R IV en een paar van zijn beste lenzen – de 12-24mm G F4.0 en de 24mm G-Master F1.4 – ging Guido op pad. Het plan was eenvoudig maar ambitieus: het Noorderlicht vastleggen met de prachtige reflectie van het Wad op de voorgrond. De combinatie van de kleurrijke hemel en de serene reflecties op het water zou een adembenemend beeld moeten opleveren.

Hoewel ze iets later vertrokken dan gepland, lieten Guido en zijn metgezel zich niet ontmoedigen. Ze parkeerden hun auto en begonnen aan de twee kilometer lange wandeling over de dijk. De nacht was helder en koud, en de anticipatie in de lucht was bijna tastbaar. Met elke stap werden de contouren van het Wad duidelijker en de verwachting groeide.

De Magie van het Moment

Aangekomen op de perfecte locatie, zette Guido snel zijn statief op en begon met het maken van de eerste foto’s. Het Noorderlicht was al zichtbaar, en de timing bleek perfect. De groene en paarse sluiers dansten boven hun hoofden, weerspiegeld in het stille water van het Wad. Guido’s 12-24mm lens ving de weidse uitgestrektheid van de hemel en het landschap, terwijl de 24mm G-Master lens de fijne details en de intensiteit van de kleuren vastlegde.

Het fotograferen van het Noorderlicht is een kunst op zich. Het vereist geduld, technische kennis en het juiste materieel. Guido gebruikte lange sluitertijden en een brede diafragmaopening om zoveel mogelijk licht op te vangen. De resultaten waren verbluffend: beelden die niet alleen het Noorderlicht zelf vastlegden, maar ook de magie van de locatie en het moment.

De Resultaten

Het eindresultaat was werkelijk spectaculair. De foto’s toonden niet alleen de adembenemende kleuren van het Noorderlicht, maar ook de serene schoonheid van het Friese landschap. De reflecties in het Wad voegden een extra dimensie toe aan de beelden, waardoor ze bijna surrealistisch leken.

Op sociale media deelde Guido zijn ervaring en de foto’s, met de hashtags #noorderlicht en #Auroraborealis. De reacties stroomden binnen, vol bewondering en lof voor de prachtige beelden. Het avontuur van die nacht was meer dan de moeite waard geweest, en de foto’s waren een blijvende herinnering aan een unieke ervaring.

Wat Vinden Jullie Ervan?

Guido vroeg zijn volgers wat zij van de foto’s vonden, benieuwd naar hun meningen en reacties. Het Noorderlicht boven Friesland had voor een onvergetelijke nacht gezorgd, en de beelden waren een bewijs van de wonderen die de natuur te bieden heeft.

Voor Guido Hibma was het vastleggen van het Noorderlicht een hoogtepunt in zijn carrière als fotograaf. Het toonde niet alleen zijn technische vaardigheden, maar ook zijn vermogen om de schoonheid van de wereld om ons heen vast te leggen. Het Noorderlicht, dat normaal gesproken voorbehouden is aan de verre noordelijke breedtegraden, had Friesland die nacht in een magisch licht gehuld voor de 5-10 minuten dat het echt zichtbaar was.

Terugkeren naar het blogoverzicht?
Klik op de gele knop.

BLOG OVERZICHT