Professionele Fotograaf & Fotografie Instructeur

Welkom

Over mij
Tijd om de zonnebril af te zetten en mezelf eens goed voortestellen aan jullie.
''Korte versie; Ik ben echt in het vak gerold als een analoog hobby filmrolletje tot een hedendaagse PRO digitale SD-kaart''
''Extreem lange blog versie; Pak er een kop koffie bij, daar gaan we.......''
Hallo, mijn naam is Guido Hibma

Geboren (1985) in Franeker (Friesland). Mijn fotografie verhaal begint al vanaf mijn 11e jaar, Toen nog met een Canon analoge spiegelreflex camera met filmrolletjes. (het wachten op de ontwikkelde foto’s was altijd zo spannend) In 1999 kreeg ik mijn eerste digitale camera van 1,3MP. De digitale foto’s waren qua resolutie voor die tijd zeer slecht, maar het was wel digitaal en snel te bewerken op de computer. Omdat ik de digitale kwaliteit zo slecht vond bleef ik lekker door schieten met het oude vertrouwde kodak filmrolletje.

Totdat ik in 2005 voor het eerst een Canon 20d digitale spiegelreflex in handen kreeg. Dit was qua gevoel hetzelfde als mijn oude analoge spiegelreflex. Toen was de resolutie van 8,2 megapixels van de digitale camera super. Dit werkte zo verslavend ik wilde deze digitale camera niet meer loslaten.

Van 2e hands 40D tot nagelnieuwe 5D Mark III & 1 Dx

Na 2 dagen spelen moest ik de 20D inleveren. Vastberaden om de beste Canon te kopen. (Mijn 2006 droom camera was de 1Ds mark II 16,7 mp) Besloot ik toch voor een goedkoper model en lens. Want de 1D en 5D waren te duur voor de hobby. Ik had geen zin in sparen. Ik wou digitale foto’s maken en snel.

Ik begon eerst maar eens met een 2e hands 40D met 10,1 MP en kit lens. Daarna snel geüpgrade naar de 50D met 15MP. Met de 50D werd het echt serieus leuk toen ik een goede 50mm F1.4 lens erbij kon kopen.

Vanwege de mooie Nikon reclames alles van Canon verkocht. Even een kleine uitstapje naar de Nikon D90. Na 6 maanden besloten Nikon is toch niet mijn ding. Dus alles weer verkocht. Even een tijdje niks met fotografie gedaan. Omdat het geld van de verkoop naar andere hobby’s ging. zoals het kopen van de Pioneer CD-J draaitafels en mengpaneel. Maar ook naar het bouwen van computers (in deze tijd veel foto’s gemaakt met de telefoon)

Het begon weer te borrelen door een collega. Hij had een Nikon D200. Na het spelen met zijn Nikon. Moest ik direct weer een camera hebben. Pioneer draaitafels verkocht om een nieuwe Canon EOS 550D 18MP te kopen met een EF-s 17-85mm F4-5.6 IS USM lens en EX430II Flitser. Maar de camera beviel niet omdat deze echt te klein voor mij was. Dus maar weer opzoek naar een 2e hands 50D + BG. Deze gevonden en gekocht via Marktplaats. Ook via Marktplaats vond ik mijn 1e Canon pro L lens (FE 24-70mm F2.8 L USM) Deze dure lens had ik gekocht na een gezellige middag bij de beroemde landschapsfotograaf Bas Meelker. Ik mocht ook even spelen met zijn 500 mm L lens. Met zijn 24-70 op zak ging ik vervolgens echt serieus foto’s maken van alles en nog wat. Vervolgens begonnen mensen mij te vragen en geld te bieden voor leuke foto’s van hun. Dit was prima te combineren met mijn drukke baan als Serviceplanner te Joure. Want alles was toch in de weekenden en buiten werktijd te plannen.

 

Officieel mijn bedrijf gestart in 2013

Mensen werden echter snel klanten. want in 2013 startte ik ook officieel mijn bedrijf. Na het bezoek aan de KvK gelijk een nieuwe 7D gekocht. (De 50D werd de backup camera) Daarna ging het echt in de stroomversnelling qua shoots van familiefoto’s tot bedrijven. Ik merkte al snel dat de hierboven vermelde crop-sensor camera’s niet goed genoeg meer waren en daarom al snel de overstap gemaakt naar de Full-frame camera’s zoals Canon 5D mark II, III en Canon 1Ds Mark III en 1Dx series. 

Laat mijn foto's jou enthousiasmeren tot een leuke fotoshoot. Bekijk mijn portfolio's of lees lekker verder op deze blog!
Klik hier om naar de portfolio's te gaan
Van koud naar warm.

Wat is een bedrijf runnen zonder visie of doel. Mijn visie was om binnen 5 jaar bekend te worden in de stad, gemeente en al snel de provincie. Ook wou ik binnen 5 jaar alle Canon digitale camera’s en L lensen hebben die ik nodig had. Zodat ik elke klus qua fotografie kon doen. Echter ging dit zo snel dat ik binnen een paar jaar alles al had. Qua apparatuur zat ik er nu warmpjes bij. Terwijl ik net als elke andere beginnende fotograaf toch echt ijskoud moest starten met een budget camera en 1 lens.

Zie foto, Mijn 5D MK II met mijn zeer geliefde EF 70-200mm F2.8 L MK II IS USM

Canon Crop & Full-Frame GEAR

Voor de gear freaks onder ons. Dit is wat ik ooit allemaal had van Canon EOS DSLR

(Ja, ik was echt een Canon fanboy, LOL!!)

Camera’s

Canon EOS 40D, 1e 50D, 550D, 2e 50D, 7D, 3x 5D MK II, 1x 5D MK III, 1Ds Mark III, 1Dx

Lenzen

24-70mm f/4.0L IS USM Macro + 24-105mm Versie II F/4.0L IS USM

16-35mm f/4.0L IS USM + 24-70mm F/2.8L IS USM Versie I & II

70-200mm F/2.8L IS USM II + 2.0x extender Versie III

24mm F/1.4L USM + 35mm F/1.4L USM II + 3x een 50mm de F/1.8 II en F/1.4 en F1.2L

FE 85mm F/1.2L USM Versie II, FE 135mm F/2.0L USM

17mm f/4.0L TS + 24mm f/3.5L TS

100 mm F2.8L IS USM Macro

Flitsers

3x 420 EX II/III, 1x 580 EX II, 2x 600 EX RT en Canon RT wireless trigger

Zie foto, Mijn 5D MK II met mijn zeer geliefde EF 85mm F1.2 L MK II USM

De autofocus van deze 85mm was zo traag. Dat ik dit sneller handmatig kon.

Sinds 2013 bij toeval verslaafd aan trouwfotografie.

Als kers op taart ontdekte ik ook mijn passie voor trouwfotografie in 2013. Omdat de geboekte fotograaf van het bruidspaar helaas niet kon. (1 dag v.t.v.) Kreeg ik het nummer van het paar. Deze heb ik om 21:45 nog gebeld en na 30 min lang kletsen een kleine planning op een post-it geschreven. Direct de volgende ochtend starten aan mijn 1e trouwerij.  Dit was een groot succes. Ondanks het feit dat ik van de geboekte fotograaf een backup camera mocht lenen. Ik kwam er snel achter tijdens de trouwdag dat deze camera niet deugde. De autofocus bleek niet goed te zijn. De fotograaf gaf achteraf tijdens een verspreking aan dat ze dat al wist, en bedankt! Einde mogelijke samenwerking. Vanaf dit moment ook besloten om solo te gaan en blijven.  (Gelukkig had ik 98 procent van de trouwerij met mijn eigen kamera de 50D geschoten ) Het bruidspaar heeft nooit iets van de defecte camera vernomen.

Ik heb hier dan ook direct geleerd dat tijdens een trouwerij. ”The show must go on, always! No matter what” De volgende trouwerijen en bruidsparen volgenden heel snel. 

FAQ nummer 1; Ben je zelf ook getrouwd
''JA, zeker

Zelf ben ik ook getrouwd met mijn prachtige en liefdevolle Nathalie in 2013. We wonen inmiddels in een leuk huis op een leuke plek samen met onze leuke, knappe en stoere kinderen. We hebben twee meiden en een zoon.

Willen jullie alvast weten of ik beschikbaar ben op jullie trouwdatum?

Bruidsparen vinden het vaak prettig om te horen dat ik zelf ook getrouwd ben. Daardoor weet ik hoe het voelt om zelf voor de camera te staan en kan ik mij dus heel goed inleven in jullie gevoel tijdens jullie gehele dag. 

Zie foto’s van onze dag, allemaal geschoten met mijn eigen EOS 50D en 7D

Les geven en mijn liefde voor de EOS 50D

Maar ook veel les gegeven aan privéklanten en bedrijven over fotografie. Met als hoogtepunt een klaslokaal vol stoere agenten die graag wouden leren boeven fotograferen in donker zonder flits en zonder de gebruikelijk automatische camerastand.  

Natuurlijk ook veel klanten koopadviezen gegeven voor de juiste apparatuur voor hun. Lettend op hun eisen en budget.

Als ik er over nadenk was de Canon EOS 50D eigenlijks de camera die mij mede groot heeft gemaakt als fotograaf. Ik heb er 2 gehad. Toen de laatste weg ging moest ik er gewoon een zelfportret mee maken. Ik ben totaal niet materialistisch qua camera gear, het is tenslotte maar werktuig. Maar om een of andere reden moest ik het gewoon doen. Dus de EOS 7D op statief en 1 studiolamp en een zwarte achtergrond. Timer op 10 seconden. Denken aan het moment dat ik mijn eerste trouwshoot deed met de 50D en klik, flits en klaar. CF-kaart eruit ….15min later kwam iemand via Marktplaats hem ophalen. Einde van een tijdperk

Zie foto, 50D met een hele scherpe EF 100mm L Macro F2.8 IS USM)

Eindelijk een Canon 1D series camera

Voor mij was eindelijk een doel behaald toen ik de 1Ds Mark III kocht. Want ik zat eindelijk met de 1D series van Canon te schieten. Ik droomde hier immers al over in 2006 maar toen ivm met budget een 40D gekocht.

Leuk Feitje; nadat ik de 1ds Mark III inruilde voor de 1Dx. Heb ik later na mijn overstap naar Sony systeemcamera’s toch een 2e hands 1Ds Mark III teruggekocht van een fotograaf die ook Guido heet. Deze camera zal ik altijd houden. Ideaal voor foto’s achter de schermen, Tijdens les geven en een ode aan de Spiegelreflex tijdperk en liefde voor Canon.

Zie foto; de Canon EOS 1Ds Mark III + EF 24-70mm F4 L IS USM Macro.

In mijn ogen is deze spiegelreflex nog steeds een geweldig werkpaard. Echt een beest van een camera! 

Full-Frame, 21 MegaPixels (voor die tijd was dit echt extreem hoog)

De overstap van Canon EOS DSLR naar Sony ALPHA Mirrorless

Ja, ik was echt een Canon fanboy, LOL!! Alles was pro Canon voor en na…….

Totdat ik een artikel begon te lezen over het feit dat Spiegelreflexen verleden tijd zijn en dat mirrorless de toekomst zou zijn. Ik ging kijken naar de Fujifilm Medium Format GFX. Maar deze was te traag en lomp voor snelle actie zoals trouwerijen. Vervolgens kwam ik uit bij Hasselblad H3D II 39MP lang getest naar toch besloten hem terug te geven aan de winkel en hem niet te kopen.

Toen las ik een artikel over Sony. Dat zij de marktleider gaan en willen worden op camera gebied met hun Alpha mirrorless lijn. Dus ik ging mij verdiepen in deze Sony lijn. ik las alles wat ik kon op internet over de Sony camera’s. Maar de 1e A7 mark I. Kreeg slechte recensies wegens de luide en trillende sluiter. Dus ik blijf mooi bij mijn Canon dacht ik nog. Want ze hebben ook nog geen pro lenzen. Maanden later kwam de A7 II uit. 24 MP en in-body-beeldstabilisatie. Dat laatste trok mij heel erg aan. Dus elke lens die je op de camera aansluit heeft dus ineens beeldstabilisatie. Dus na lang wikken en wegen besloten ik waag de gok. Als 1 van de eerste in de regio. ”ik ga over op Sony.” Mijn Canon EOS 1Dx en 5D MK III verkocht. De 2 5D Mark II gehouden. Just incase…..

De eerste Sony A7 Mark II mirrorless camera kopen
Op maandagochtend 22-05-2017 tijdens mijn ontbijtje met koffie de knoop door gehakt. Ik ga vandaag voor de trouwerij nog de de Sony A7 Mark II kopen en deze direct ophalen bij de camerawinkel in Leeuwarden. inclusief een Batterijgrip en een 50mm F/1.8 prime lens. In de winkel even getetst om vervolgens snel afrekenen want ik had een trouwerij in Harlingen om 13:00 uur.
 
Ik liep de winkel uit met de volgende gedachte ”€ 2091,95 uitgeven wat een geld voor een testje. Zou het wel echt wat voor mij zijn. Niemand in mijn omgeving of bevriende fotografen heeft een Sony. Dus ik moest gewoon de gok wagen. (Ondernemen is risico’s nemen)
 
Eenmaal aangekomen op de trouwlocatie in Harlingen. Had ik de nieuwe Sony om mijn nek en over beide schouders had ik nog 2 Canon EOS 5D mark II’s met een 70-200 II links en een 24-70 II recht. Ik weet nog goed de eerste reactie van 1 van de dag gasten. ”Wat heb jij voor kleine baby cameraatje om je nek.”
 
Vervolgens de hele trouwerij gedaan. Pas nadat de trouwerij afgelopen was en ik weer in mijn auto zat. Realiseerde ik mij…..??!! Ik heb bijna de hele trouwerij geschoten met de Sony en de 50 mm lens. Wat is de digitale zoeker een verbetering zeg WOW.
 
Zie foto, Mijn oude 5D MK II’s verstoten naar de achtergrond. Ik ga over op Sony A7 Mark II
Volledig overstappen naar Sony
Toen ik thuis kwam. Moest ik direct de foto’s bekijken die ik had gemaakt met de Sony op de trouwerij. Toen ik eenmaal de foto’s zag op de PC was ik gewoon verkocht. De scherpte, de kleuren en het dynamisch bereik. Gewoon in een woord GEWELDIG!
 
Toen ging er bij mij echt een knop om. Waarom bij een merk blijven als er iets beters om de hoek is. Ik streefde er immers toch ook altijd na om de beste en nieuwste Canonlenzen te kopen. Daarom toen besloten vanaf nu alleen maar te kopen wat voor mij werkt. Wat ik nodig heb om mijn beeld over te brengen naar de kijker. Want ik merkte dat ik onbewust toch een emotionele voorkeur voor Canon had. ”Waarom Guido? waarom? het is toch maar werktuig.” Daarom besloten alles van Canon te verkopen. Om vervolgens volledig over te gaan op Sony. Net zo lang tot er weer een ander merk komt wat beter is en dan zal ik daar na toe gaan. Altijd op zoek naar de beste technologie voor jou en mij.
Een paar jaar verder met het camera systeem van Sony

Inmiddels al weer sinds mei 2017 mijn beroep volop aan het uitoefenen met de Sony camera’s. Want na de A7 Mark II en a7r kwam er snel de A7R II bij en inmiddels de legendarisch geweldige goede A7 Mark III. Ook kwam Sony gelukkig al snel met veel goede professionele G-Master lenzen. Deze zijn echt ongekend scherp en bevallen daarom ook nog steeds ontzettend goed.

Canon, Nikon en Panasonic kwamen ook eindelijk met nieuwe mirrorless camera’s uit. Gelukkig heb ik deze uitvoering kunnen testen. Ik vond ze allemaal niet zo goed als de Sony A7 III. Gelukkig maar want het was best een grote gok die ik gemaakt had om zomaar alles van Canon te verkopen. Dit voelde dan ook als een echte opluchting. ”Gokje was geslaagd”

Studio flitser en rapportage flitsers op de sony's

Als snel kwamen de grote merken op gebied van flitsapparatuur ook eindelijk met hun aanbod voor op de Sony camera’s. Want vergis je niet, ik moest dus ook al mijn flits apparatuur van Canon verkopen.

Zo kon ik eindelijk overstappen op Profoto B10 mijn ideale studio lamp voor binnen en buiten op Li-Ion accu. Klein en krachtig en ideaal op elke locatie.

Bij Profoto krijg je wel waar voor je geld. De afwerking is simpelweg perfect en de flitsers hebben een goede, eenvoudige en simpele bediening. Goedkopere Merken bereik ik mijn doel ook mee maar bij Profoto ben ik mindere lang bezig bent met instellingen, maar meer bezig met de creativiteit van het fotograferen zelf. En het is betrouwbaar en werk altijd.

Slotwoord

De afgelopen 21 jaar heb ik zelf alles geleerd over analoge en digitale fotografie, camera instellingen, lenzen, Filters, flitsers, fotobewerkingssoftware door zelfstudie. Zelfs een paar keer van camera merk veranderd. Omdat ik niet geloof in een bepaald merk maar in wat het beste voor mij werkt om het perfecte beeld te kunnen maken.

Ik ben vandaag de dag een leuke, vrolijke, gekke maar vooral professionele fotograaf. Ik ben ontzettend goed en geduldig met kinderen (Krijg ik vaak te horen van mijn klanten)

Ik geniet van veel leuke opdrachten en trouwreportages door het hele land heen. Met af en toe een internationale shoot in het buitenland.

 

Laat mijn foto's jou enthousiasmeren tot een leuke fotoshoot. Bekijk mijn portfolio's of lees lekker verder op deze blog!
Klik hier om naar de portfolio's te gaan

Fotokunst

Bestellen

Contact

Pagina

Mijn

Partners

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Direct live contact met mij? Start de WhatsApp chat