Cropmodus

In mijn vorige blogpost over mijn absolute favoriete camera, de Sony A7R C, heb ik al gesproken over het gebruik van de cropmodus op deze camera. Onlangs kreeg ik een fotografie studente voor privéles die me dezelfde vraag stelde, wat me deed denken dat dit wel een leuke blogpost waard is.

Kort samengevat:
Voordeel: je vergroot het bereik van je lens met 1,5x
Nadeel: de totale resolutie halveert

Een hoogtepunt van de Sony A7R C is zijn veelzijdigheid, mede dankzij de compacte nieuwe lenzen in mijn collectie: de 24mm G-lens en de 50mm G-lens die ik vaak gebruik. (Er is ook een 40mm G-versie, maar die overlapt te veel met de 50mm voor mij.) Met deze lenzen heb ik de vrijheid om zowel wijde landschappen als gedetailleerde portretten vast te leggen, zonder in te leveren op kwaliteit of draagbaarheid. De 24mm G-lens biedt een indrukwekkende beeldhoek en uitstekende scherpte over het hele frame, terwijl de 50mm G-lens prachtige bokeh en verbluffende details levert voor portretfotografie.

Daarnaast maak ik privé veel gebruik van de cropmodus van de camera om snel van een 24mm naar ongeveer 36mm en van een 50mm naar ongeveer 75mm lens te gaan. Op vakantie draag ik dus slechts twee kleine lenzen bij me, maar heb ik eigenlijk de functionaliteit van vier verschillende lenzen tot mijn beschikking.

Wat is cropmodus?
Cropmodus, ook wel APS-C cropmodus genoemd bij Sony camera’s, is een functie die beschikbaar is op bepaalde Sony camera’s met een full-frame sensor. Wanneer deze modus is ingeschakeld, wordt de sensor van de camera bijgesneden tot het formaat van een APS-C sensor, wat resulteert in een cropfactor van ongeveer 1,5x. Hierdoor wordt het beeldveld kleiner en lijkt het alsof je een langere brandpuntsafstand hebt, zonder daadwerkelijk van lens te wisselen.

Cropmodus kan handig zijn wanneer je een grotere brandpuntsafstand nodig hebt dan je huidige lens biedt. Bijvoorbeeld, als je een 50mm lens gebruikt in cropmodus, zal het beeldveld vergelijkbaar zijn met dat van een 75mm lens op een full-frame camera. Dit kan van pas komen bij het fotograferen van onderwerpen op afstand of bij het creëren van gecomprimeerde composities.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van cropmodus resulteert in een lagere resolutie van de uiteindelijke afbeelding, omdat slechts een deel van de sensor wordt gebruikt. Daarom wordt aangeraden cropmodus alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is, en over te schakelen naar de volledige sensor wanneer maximale beeldkwaliteit vereist is. Voor privégebruik en op vakantie bespaart het me echter een stap in de nabewerking omdat ik de cropmodus bewust toepas. Als ik twijfel over de scène en denk dat ik later het beeld toch liever breder wil, pas ik het niet toe.

Terugkeren naar het blogoverzicht?
Klik op de gele knop.

BLOG OVERZICHT