Review: Canon EOS R – Een Veelbelovende Eerste Stap in de Mirrorless Wereld

Eindelijk komt Canon met een mirrorless camera, en het is zeker de moeite waard om de Canon EOS R onder de loep te nemen.
Als een van de laatste grote spelers die de overstap naar mirrorless maakt, heeft Canon hoge verwachtingen gewekt, en de EOS R levert op veel fronten indrukwekkende resultaten.
Dus maar even gekocht naast de Sony’s (ideel voor het geven van fotografie les)

Megapixels en Body

De Canon EOS R heeft een indrukwekkende 30,3 megapixel full-frame sensor die garant staat voor haarscherpe beelden en rijke details. Dit maakt de camera ideaal voor zowel professionele fotografen als serieuze hobbyisten.
Daarnaast ligt de body perfect in de hand. De ergonomische vormgeving en de intuïtieve plaatsing van knoppen en instelwielen zorgen voor een gebruiksvriendelijke ervaring, zelfs tijdens langdurige shoots.

Compatibiliteit met EF-Lenzen

Een van de grote pluspunten van de EOS R is de compatibiliteit met bestaande Canon EF-lenzen via een adapter. Dit betekent dat je niet direct hoeft te investeren in nieuwe lenzen en je vertrouwde, kwalitatieve Canon-lenzen kunt blijven gebruiken.
Voor mij was dit een doorslaggevende factor, aangezien ik mijn beste Canon-lenzen deels opnieuw had aangeschaft (Meeste was verkocht om aan geld te komen om de Sony lenzen te kopen)
Dus speciaal voor het geven van fotografielessen alles weer aangeschaft. De adapter werkt naadloos (maakt de lens helaas wel wat groter) en de beeldkwaliteit blijft ongeëvenaard scherp.

Het Grote Minpunt: Autofocus

Ondanks alle positieve aspecten, bleek de autofocus een tegenvaller. In vergelijking met de Sony Alpha mirrorless camera’s komt de autofocus van de EOS R gewoon niet in de buurt. Hoewel het systeem snel en nauwkeurig is in goede lichtomstandigheden, presteert het minder goed bij weinig licht en bewegende onderwerpen. Dit was voor mij een cruciale factor, aangezien ik al veel had geïnvesteerd in Sony-systemen die bekend staan om hun superieure autofocusprestaties.

De Beslissing: Terug naar Sony

Uiteindelijk besloot ik om alles te verkopen en bij mijn Sony Alpha mirrorless camera’s te blijven. De autofocus en de reeds gedane investeringen in Sony-systemen maakten het een logische keuze. Hoewel de Canon EOS R veel te bieden heeft en een geweldige eerste stap is voor Canon in de mirrorless markt, was het simpelweg niet genoeg om mij te overtuigen om volledig over te stappen.

Conclusie

De Canon EOS R is een veelbelovende camera met uitstekende beeldkwaliteit en een ergonomisch ontwerp. De mogelijkheid om EF-lenzen te gebruiken is een groot pluspunt voor Canon-fans. Echter, de autofocus blijft achter bij de concurrentie (zelf na de laatste firmware update, wat voor sommige fotografen een dealbreaker kan zijn. Voor degenen die al geïnvesteerd hebben in Sony-systemen (zoals ik) of voor wie snelle en nauwkeurige autofocus cruciaal is, blijft Sony voorlopig de betere keuze.

Update

Later kwam Canon met geweldige betere camera’s en L lenzen uit dan de EOS R, Denk aan de EOS R5!
maar toen was het al te laat want ik ben helemaal in het Sony systeem ingekocht en nu weer switchen is letterlijk geld weggooien. Want geloof mij switchen van Canon Spiegel reflex heeft een boel geld gekost. je krijgt immers nooit de nieuwe waarde ervoor terug
Dus voor nu blij ik bij Sony

Terugkeren naar het blogoverzicht?
Klik op de gele knop.

BLOG OVERZICHT