Blog Archives

Sinds eind 2017 geef ik privéles fotografie

Wat Ik Zo Mooi Vind aan Fotografie Lesgeven

Sinds 2016 geef ik privélessen fotografie, en het is een van de meest bevredigende ervaringen in mijn leven. Voordat ik begon met lesgeven, werd ik steeds vaker door klanten gevraagd: “Wat is een goede lens?” “Wat is de juiste camera voor mij?” “Geef je ook les?” Ze wilden ook leren hoe ze prachtige foto’s konden maken en hun creativiteit konden uitdrukken door middel van fotografie. Fotografie is niet alleen mijn passie, maar ook een medium waarmee ik verhalen vertel, emoties vastleg en de wereld vanuit een uniek perspectief bekijk. Het mooiste aan het lesgeven is dat ik deze passie kan delen en anderen kan helpen hun eigen fotografische stem te vinden.

Individuele Aandacht en Groei

Een van de grootste voordelen van privélessen is de persoonlijke aandacht die ik mijn studenten kan geven. Elke leerling is anders, met unieke interesses, vaardigheden en leerstijlen. Door één-op-één te werken, kan ik mijn lessen afstemmen op hun specifieke behoeften en doelen. Ik zie hun vertrouwen groeien naarmate ze de camera beter begrijpen en hun technische vaardigheden verbeteren. Het is fantastisch om te zien hoe iemand die aanvankelijk onzeker is over hun capaciteiten, langzaam verandert in een zelfverzekerde fotograaf die trots is op hun werk.

Directe Impact

In een privélesomgeving kan ik direct inspelen op de vragen en uitdagingen van mijn studenten. Of het nu gaat om het begrijpen van de belichtingsdriehoek, het vinden van de perfecte compositie, of het bewerken van foto’s in post-processing, ik ben er om ze stap voor stap te begeleiden. Deze directe feedback en ondersteuning zorgen ervoor dat studenten sneller vooruitgang boeken en minder gefrustreerd raken. Het is enorm bevredigend om hun aha-momenten te zien wanneer ze eindelijk een techniek onder de knie hebben of een concept begrijpen.

Creatieve Uitwisseling

Lesgeven is een wederzijds proces van leren en inspireren. Mijn studenten brengen hun eigen creatieve ideeën en perspectieven mee, wat mijn eigen fotografische visie verrijkt. Hun nieuwsgierigheid en experimentatie moedigen mij aan om ook nieuwe dingen uit te proberen en mijn kennis voortdurend te updaten. Dit creatieve uitwisselingsproces houdt de lessen fris en dynamisch, en zorgt ervoor dat ik zelf ook blijf groeien als fotograaf en leraar.

Verbinden en Inspireren

Fotografie gaat niet alleen over techniek; het gaat over verhalen vertellen en emoties vastleggen. Door mijn studenten te leren hoe ze hun camera kunnen gebruiken om hun visie te uiten, help ik hen om verbinding te maken met hun omgeving en hun eigen verhaal te vertellen. Het is prachtig om te zien hoe mijn leerlingen hun eigen stijl ontwikkelen en beginnen te experimenteren met verschillende technieken en onderwerpen. Hun enthousiasme en vreugde wanneer ze een foto maken waar ze echt trots op zijn, zijn onbetaalbaar.

Levenslange Vriendschappen

Het persoonlijke karakter van privélessen creëert vaak sterke banden tussen mij en mijn studenten. Veel van hen zijn in de loop der jaren vrienden geworden, en ik blijf hun fotografische reis volgen lang nadat de lessen zijn afgelopen. Het is inspirerend om te zien hoe ze hun vaardigheden blijven ontwikkelen en hun passie voor fotografie met de wereld delen.

Conclusie

Privélessen fotografie geven sinds 2016 heeft mijn leven enorm verrijkt. Het geeft me de kans om mijn passie te delen, anderen te inspireren en deel uit te maken van hun creatieve reis. De persoonlijke groei, creatieve uitwisseling en sterke verbindingen die voortkomen uit deze lessen maken het een buitengewoon waardevolle en bevredigende ervaring. Ik kijk er altijd naar uit om nieuwe studenten te ontmoeten en hen te helpen hun eigen fotografische pad te ontdekken.


De Belichtingsdriehoek

De Belichtingsdriehoek in Fotografie

Fotografie draait om het vastleggen van licht. Om dit effectief te doen, moet je begrijpen hoe je camera licht opvangt en verwerkt. Dit is waar de belichtingsdriehoek in het spel komt. De belichtingsdriehoek is een fundamenteel concept in de fotografie dat je helpt om de juiste belichting voor je foto’s te krijgen. In deze blogpost leg ik uit wat de belichtingsdriehoek is en hoe je de drie elementen ervan – ISO, sluitertijd en diafragma – kunt gebruiken om prachtige foto’s te maken.

Wat is de Belichtingsdriehoek?

De belichtingsdriehoek bestaat uit drie basisinstellingen die de belichting van een foto bepalen: ISO, sluitertijd en diafragma. Elk van deze instellingen beïnvloedt de hoeveelheid licht die de camerasensor bereikt en heeft ook een secundaire invloed op andere aspecten van de foto, zoals scherpte, ruis en scherptediepte.

1. ISO

Definitie: ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van de camerasensor.

Hoe werkt het? Een lagere ISO-waarde (bijvoorbeeld 100 of 200) maakt de sensor minder gevoelig voor licht, wat ideaal is bij fel licht. Een hogere ISO-waarde (bijvoorbeeld 1600 of 3200) maakt de sensor gevoeliger voor licht, wat nuttig is bij weinig licht. Echter, hogere ISO-waarden kunnen ruis in de foto veroorzaken, wat resulteert in een korrelig beeld.

Voorbeeld: Bij het fotograferen op een zonnige dag kun je een ISO van 100 gebruiken om een heldere, ruisvrije foto te maken. Bij nachtfotografie kun je een hogere ISO van 1600 of meer nodig hebben om genoeg licht op te vangen zonder dat je foto te donker wordt.

2. Sluitertijd

Definitie: Sluitertijd is de tijdsduur dat de camerasluiter open blijft om licht op de sensor te laten vallen.

Hoe werkt het? Kortere sluitertijden (bijvoorbeeld 1/1000 seconde) laten minder licht binnen, wat helpt om snelle bewegingen te bevriezen. Langere sluitertijden (bijvoorbeeld 1/30 seconde of langer) laten meer licht binnen en kunnen bewegingsonscherpte veroorzaken, wat nuttig kan zijn voor het vastleggen van beweging in een foto, zoals stromend water.

Voorbeeld: Bij het fotograferen van een sportevenement wil je een korte sluitertijd van 1/1000 seconde gebruiken om de actie scherp vast te leggen. Bij het fotograferen van een nachtlandschap kun je een lange sluitertijd van enkele seconden gebruiken om meer licht te verzamelen en de sterrenhemel vast te leggen.

3. Diafragma

Definitie: Diafragma is de opening in de lens waardoor licht binnenkomt.

Hoe werkt het? Het diafragma wordt gemeten in f-getallen (bijvoorbeeld f/1.8, f/4, f/16). Een lager f-getal betekent een grotere opening, wat meer licht binnenlaat en een kleinere scherptediepte creëert (onscherpe achtergrond). Een hoger f-getal betekent een kleinere opening, wat minder licht binnenlaat en een grotere scherptediepte creëert (meer van de foto is scherp).

Voorbeeld: Bij het maken van een portret kun je een diafragma van f/1.8 gebruiken om de achtergrond mooi onscherp te maken, zodat de aandacht op het gezicht van de persoon ligt. Bij het fotograferen van een landschap kun je een diafragma van f/16 gebruiken om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp te houden.

Hoe Werkt de Belichtingsdriehoek?

Het begrijpen van de belichtingsdriehoek draait om het balanceren van ISO, sluitertijd en diafragma om de gewenste belichting en het creatieve effect te bereiken. Als je een van deze instellingen aanpast, moet je mogelijk de andere twee aanpassen om de juiste belichting te behouden.

Voorbeeld: Stel dat je een portret bij weinig licht maakt met de volgende instellingen: ISO 800, sluitertijd 1/60 seconde en diafragma f/2.8. Als je de sluitertijd wilt verkorten naar 1/125 seconde om bewegingsonscherpte te voorkomen, kun je de ISO verhogen naar 1600 of het diafragma openen naar f/2 om de belichting te compenseren.

Praktijk Voorbeelden van de Belichtingsdriehoek

Scenario 1: Fotograferen bij fel daglicht

 • ISO: 100
 • Sluitertijd: 1/1000 seconde
 • Diafragma: f/8

Deze instellingen zorgen voor een goed belichte foto zonder ruis, met een scherpe achtergrond.

Scenario 2: Fotograferen binnenshuis bij weinig licht

 • ISO: 1600
 • Sluitertijd: 1/60 seconde
 • Diafragma: f/2.8

Deze instellingen helpen om voldoende licht binnen te laten en bewegingsonscherpte te minimaliseren, hoewel er enige ruis kan zijn.

Scenario 3: Nachtfotografie met statief

 • ISO: 400
 • Sluitertijd: 30 seconden
 • Diafragma: f/11

Met deze instellingen kun je lange belichting gebruiken om voldoende licht op te vangen zonder de ISO te hoog te zetten, wat resulteert in minder ruis.

Conclusie

De belichtingsdriehoek is een essentieel concept in de fotografie dat je helpt om de juiste belichting en creatieve effecten in je foto’s te bereiken. Door te begrijpen hoe ISO, sluitertijd en diafragma samenwerken, kun je beter voorbereid zijn om verschillende lichtomstandigheden en fotografische uitdagingen aan te pakken. Experimenteer met deze instellingen en ontdek hoe je ze kunt gebruiken om jouw fotografische visie tot leven te brengen. Veel succes en plezier met fotograferen!


15 FOTOGRAFIE TERMEN & UITLEG

1. ISO

Definitie: ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van de camerasensor. Uitleg: Lagere ISO-waarden (bijv. 100 of 200) zijn minder gevoelig voor licht en worden gebruikt bij fel licht. Hogere ISO-waarden (bijv. 1600 of 3200) zijn gevoeliger voor licht en worden gebruikt bij weinig licht, maar kunnen ruis in de foto veroorzaken.

2. Sluitertijd (Shutter Speed)

Definitie: De tijdsduur dat de camerasluiter open blijft om licht op de sensor te laten vallen. Uitleg: Kortere sluitertijden (bijv. 1/1000 sec) bevriezen beweging, terwijl langere sluitertijden (bijv. 1/30 sec of langer) bewegingsonscherpte creëren. Langere sluitertijden worden vaak gebruikt bij nachtfotografie of om bewegingseffecten te bereiken.

3. Diafragma (Aperture)

Definitie: De opening in de lens waardoor licht binnenkomt. Uitleg: Diafragma wordt gemeten in f-getallen (bijv. f/1.8, f/4, f/16). Een kleiner f-getal betekent een grotere opening (meer licht en minder scherptediepte), terwijl een groter f-getal een kleinere opening betekent (minder licht en meer scherptediepte).

4. Belichtingsdriehoek (Exposure Triangle)

Definitie: De relatie tussen ISO, sluitertijd en diafragma. Uitleg: Deze drie instellingen werken samen om de belichting van een foto te bepalen. Het aanpassen van een van deze instellingen vereist mogelijk aanpassingen in de andere twee om de gewenste belichting te behouden.

5. Scherptediepte (Depth of Field)

Definitie: Het bereik in een foto dat scherp is. Uitleg: Een kleine scherptediepte (bijv. f/1.8) zorgt ervoor dat alleen een klein deel van de foto scherp is, terwijl een grote scherptediepte (bijv. f/16) een groter deel van de foto scherp houdt.

6. Witbalans (White Balance)

Definitie: De instelling die de kleurtemperatuur van het licht compenseert. Uitleg: Witbalans zorgt ervoor dat wit er wit uitziet in verschillende lichtomstandigheden. Instellingen zoals daglicht, bewolkt, kunstlicht, enz. helpen om de juiste kleurweergave te krijgen.

7. Brandpuntsafstand (Focal Length)

Definitie: De afstand van het midden van de lens tot de sensor, gemeten in millimeters. Uitleg: Kortere brandpuntsafstanden (bijv. 18mm) bieden een bredere kijkhoek (groothoeklens), terwijl langere brandpuntsafstanden (bijv. 200mm) een smallere kijkhoek bieden (telelens).

8. Ruis (Noise)

Definitie: Ongewenste korreligheid of vervorming in een foto. Uitleg: Ruis is vooral zichtbaar bij hoge ISO-waarden en in donkere delen van een foto. Het kan worden verminderd door een lagere ISO te gebruiken en goed te belichten.

9. Bokeh

Definitie: De kwaliteit van de onscherpe delen van een foto. Uitleg: Bokeh wordt vaak gebruikt om artistieke onscherpte te creëren, vooral bij portretten en macrofotografie. Het wordt beïnvloed door de vorm en constructie van het diafragma.

10. RAW

Definitie: Een bestandsformaat dat onbewerkte beeldgegevens bevat, rechtstreeks van de camerasensor. Uitleg: RAW-bestanden bevatten meer informatie en bieden meer flexibiliteit bij het bewerken in vergelijking met JPEG-bestanden, die gecomprimeerd en bewerkt zijn door de camera.

11. JPEG

Definitie: Een veelgebruikt bestandsformaat voor afbeeldingen. Uitleg: JPEG-bestanden zijn gecomprimeerd en bevatten minder beeldinformatie dan RAW-bestanden, waardoor ze minder flexibel zijn voor nabewerking, maar ze nemen minder opslagruimte in beslag.

12. Histogram

Definitie: Een grafische weergave van de verdeling van licht en donker in een foto. Uitleg: Het histogram helpt fotografen om de belichting te beoordelen. Links vertegenwoordigt schaduwen, het midden vertegenwoordigt middentonen, en rechts vertegenwoordigt hooglichten.

13. Compositie

Definitie: De manier waarop elementen in een foto zijn gerangschikt. Uitleg: Goede compositie maakt een foto visueel aantrekkelijk. Regels zoals de regel van derden, leidende lijnen, en kader in kader helpen bij het maken van boeiende beelden.

14. Regel van Derden (Rule of Thirds)

Definitie: Een compositieregel die een beeld verdeelt in negen gelijke delen met twee horizontale en twee verticale lijnen. Uitleg: Het plaatsen van belangrijke elementen langs deze lijnen of op de kruispunten maakt de compositie evenwichtiger en interessanter.

15. Leidende Lijnen (Leading Lines)

Definitie: Lijnen in een foto die de kijker naar het hoofdonderwerp leiden. Uitleg: Leidende lijnen kunnen wegen, paden, rivieren of architecturale elementen zijn die de aandacht van de kijker trekken en naar het belangrijkste deel van de foto leiden.


FOTOGRAFIE DE BASIS INFO

 

De Basis van Digitale Fotografie: Een Reis naar de M (manuele) stand

Fotografie is voor mij altijd meer geweest dan het simpelweg vastleggen van beelden. Het is een manier om verhalen te vertellen, emoties vast te leggen en de wereld door een unieke lens te bekijken. Toen ik mijn bedrijf in 2013 begon, wist ik dat ik deze passie wilde delen met anderen. In deze blogpost wil ik je meenemen naar de basis van digitale fotografie, zodat jij ook kunt beginnen aan deze prachtige reis.

1. Begrijpen van de Camera

De eerste stap in digitale fotografie is het begrijpen van je camera. Of je nu een geavanceerde DSLR hebt of een eenvoudige point-and-shoot, de basisprincipes blijven hetzelfde. Elke camera heeft drie belangrijke instellingen die je moet kennen: ISO, sluitertijd en diafragma. Samen vormen ze de belichtingsdriehoek.

 • ISO: Dit bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Een lagere ISO-waarde betekent minder gevoeligheid voor licht, wat ideaal is voor heldere omstandigheden. Een hogere ISO-waarde is nuttig bij weinig licht, maar kan ruis in je foto’s introduceren.
 • Sluitertijd: Dit is hoe lang de sluiter open blijft om licht op de sensor te laten vallen. Korte sluitertijden bevriezen beweging, terwijl langere sluitertijden kunnen zorgen voor bewegingsonscherpte.
 • Diafragma: Dit is de opening in de lens die bepaalt hoeveel licht binnenkomt. Een groter diafragma (lager f-getal) laat meer licht binnen en zorgt voor een onscherpe achtergrond (bokeh), terwijl een kleiner diafragma (hoger f-getal) meer van de scène in focus houdt.

2. Compositie: Het Oog van de Fotograaf

Een goed begrip van de technische aspecten van je camera is belangrijk, maar compositie is wat een foto echt interessant maakt. Hier zijn een paar basisprincipes:

 • De regel van derden: Verdeeld je beeld in negen gelijke delen door twee horizontale en twee verticale lijnen. Plaats de belangrijkste elementen van je foto langs deze lijnen of op de kruispunten.
 • Leidende lijnen: Gebruik lijnen in je omgeving om de kijker naar het onderwerp van je foto te leiden. Dit kunnen wegen, paden, rivieren of architecturale elementen zijn.
 • Kader in kader: Gebruik natuurlijke kaders zoals ramen, deuren of takken om je onderwerp te omringen en de aandacht erop te vestigen.

3. Licht: De Ziel van Fotografie

Licht is de essentie van fotografie. Het bepaalt de sfeer, emotie en impact van je foto’s. Hier zijn enkele tips om met licht te werken:

 • Natuurlijk licht: Probeer het meeste uit natuurlijk licht te halen, vooral tijdens het gouden uur (het eerste uur na zonsopgang en het laatste uur voor zonsondergang). Het licht is dan zachter en warmer.
 • Schaduwen: Schaduwen kunnen diepte en dimensie aan je foto’s toevoegen. Experimenteer met de richting en intensiteit van schaduwen om interessante effecten te creëren.
 • Reflecties: Gebruik reflecterende oppervlakken zoals water, spiegels of glanzende objecten om creatieve composities te maken.

4. Post-processing: Het Afmaken van Je Beeld

Nadat je de perfecte foto hebt gemaakt, kun je deze verder verbeteren met post-processing. Software zoals Adobe Lightroom en Photoshop biedt krachtige tools om je beelden te bewerken. Hier zijn enkele basisbewerkingen die je kunt overwegen:

 • Bijsnijden en uitlijnen: Verwijder ongewenste elementen en zorg ervoor dat je horizon recht is.
 • Belichting en contrast aanpassen: Pas de helderheid en het contrast aan om je foto levendiger te maken.
 • Kleurcorrectie: Verfijn de kleuren om de gewenste sfeer te creëren.

5. Praktijk: De Sleutel tot Meesterschap

Zoals met elke kunstvorm, komt meesterschap met oefening. Ga eropuit en fotografeer zoveel mogelijk. Experimenteer met verschillende instellingen, composities en lichtomstandigheden. Analyseer je foto’s, leer van je fouten en blijf jezelf uitdagen.

Digitale fotografie biedt eindeloze mogelijkheden om je creativiteit te uiten. Of je nu fotografeert als hobby of professioneel, de basisprincipes blijven hetzelfde. Door deze grondig te begrijpen en toe te passen, leg je een sterke basis voor al je fotografische avonturen.

Ik hoop dat deze gids je helpt om de eerste stappen te zetten in de wereld van digitale fotografie. Pak je camera, ga naar buiten en begin met het vastleggen van de wereld door jouw unieke perspectief. Succes!


Direct contact met mij? Start de WhatsApp chat