VOORWOORD

''Pak er een kop koffie of thee bij, daar gaan we.......''

De afgelopen 21 jaar heb ik zelf alles geleerd over analoge en digitale fotografie, camera instellingen, lenzen, Filters, flitsers, fotobewerkingssoftware door zelfstudie. Zelfs een paar keer van camera merk veranderd. Omdat ik niet geloof in een bepaald merk maar in wat het beste voor mij werkt om het perfecte beeld te kunnen maken.

Ik ben vandaag de dag een leuke, vrolijke, gekke maar vooral professionele fotograaf. Ik ben ontzettend goed en geduldig met kinderen (Krijg ik vaak te horen van mijn klanten)

Ik geniet van veel leuke opdrachten en trouwreportages door het hele land heen. Met af en toe een internationale shoot in het buitenland.

Geboren (1985) in Franeker (Friesland).

 Mijn fotografie verhaal begint zo ver ik weet al vanaf dat ik heel klein was.

Door stiekem foto’s te maken met de Nikon analoge spiegel reflex van mijn vader.

Deze zat altijd in zo’n zilvergrijze fotokoffer verstopt. Vraag me nog steeds af of hij wel wist dat ik hier altijd stiekem mee speelde…

1996

Maar het werd pas echt een hobby rond mijn 11e jaar. Toen nog met analoge wegwerpcamera’s, panorama camera en een Canon spiegelreflex camera met filmrolletjes.

Het wachten op de ontwikkelde foto’s was altijd zo spannend.

1999

In dit jaar kreeg ik mijn eerste digitale camera van het Merk Trust. De 1,3 megapixel digitale foto’s waren qua resolutie voor die tijd al zeer slecht, maar het was wel digitaal en snel te bewerken op de computer. Omdat ik de digitale kwaliteit zo slecht vond bleef ik lekker door schieten met het oude vertrouwde kodak filmrolletje.

2005

Totdat ik in 2005 voor het eerst een Canon 20d digitale spiegelreflex in handen kreeg. Dit was qua gevoel hetzelfde als mijn oude analoge spiegelreflex. Toen was de resolutie van 8,2 megapixels van de digitale camera super. Dit werkte zo verslavend ik wilde deze digitale camera niet meer loslaten. Ik had op dit moment een simpele digitale Canon PowerShot A60 van 2 megapixel. Dus je snap wel dat de EOS 20D mega indrukt maakte op mij.

Na 2 dagen spelen moest ik de 20D inleveren.

Vastberaden om mijn eerste Digital Canon SLR te kopen.
2006-2010

Mijn 2006 droom camera was de 1Ds mark II 16,7 mp. Besloot ik toch om te kiezen voor veel een goedkoper model en lens. Want de 1D en 5D series camera’s waren te duur voor de hobby. Ik had geen zin in sparen. Ik wou digitale foto’s maken en snel.

Ik begon eerst maar eens met een 2e hands 40D met 10,1 MP en kit lens. Daarna snel geüpgrade naar de 50D met 15MP. Met de 50D werd het echt serieus leuk toen ik een goede 50mm F1.4 lens erbij kon kopen.

Vanwege de mooie Nikon reclames alles van Canon verkocht. Even een kleine uitstapje naar de Nikon D90. Na 2 maanden besloten Nikon is toch niet mijn ding. Dus alles weer verkocht.

2011

Het begon weer te borrelen door een collega. Hij had een Nikon D200.

Na het spelen met zijn Nikon. Moest ik direct weer een camera hebben.

Na lang sparen had ik eindelijk 2 mooie Pioneer CDJ’s draaitafels met mengpaneel gekocht voor mijn passie voor muziek. Maar dit toch snel verkocht omdat ik een nieuwe camera moest en zo hebben. En dit keer niet met een (shit) kitlens maar iets beters.

 Door de verkoop van de draaitafels had ik nu genoeg geld om een nieuwe Canon DSLR te kopen. Gekozen voor de toen net nieuwe EOS 550D 18MP met een EF-s 17-85mm F4-5.6 IS USM lens en EX430II Flitser en een 85mm 1.8. Maar de camera beviel niet. De resolutie was top. Maar de camera was niet echt heel sterk en voelde goedkoop aan. Dus de camera snel verkocht. Ik moet meer body hebben!

2012

Canon spiegel reflexen met drie getallen zoals de 550d zijn instap camera’s

Canon spiegel reflexen met 2 getallen zoals de 50d zijn gevorderde camera’s en camera’s met 1 getal zoals een 5d of 1d zijn voor de pro’s bedoeld

Dus maar weer opzoek naar een 2e hands 50D + BG (batterijgrip). Deze gevonden en gekocht via Marktplaats.

Ook via Marktplaats vond ik mijn 1e Canon pro L lens (FE 24-70mm F2.8 L USM) Deze dure lens had ik gekocht na een gezellige middag bij de beroemde landschapsfotograaf Bas Meelker. Ik mocht ook even spelen met zijn 500 mm L lens.

Canon L zijn de beste lenzen van Canon. De L staat voor  luxury en deze zijn te herkennen aan de rode ring op de lens.

 Met zijn 24-70 op zak ging ik vervolgens echt serieus foto’s maken van alles en nog wat. Vervolgens begonnen mensen mij te vragen en geld te bieden voor leuke foto’s van hun. Dit was prima te combineren met mijn drukke baan als Serviceplanner te Joure. Want alles was toch in de weekenden en buiten werktijd te plannen.

Officieel mijn fotografiebedrijf gestart
2013

Na het bezoekje bij de KVK in Leeuwarden was het geregeld.

Ik had nu officieel mijn bedrijf gestart.

Na het bezoek aan de KvK moest ik het vieren door gelijk een nieuwe Canon Eos 7D te kopen. 

De 50D werd de back-up camera

Nu kon ik eindelijk de vele enthousiaste mensen. 

Die  mijn 1e werk/shoot gezien hadden, en ook een shoot wilden plannen

Berichten en zo had ik gelijk bij het starten van mijn bedrijf al mijn eerste 10 klanten/opdrachten. 

#TROTS #LETS GO

Daarna ging het echt in de stroomversnelling qua shoots. Van familiefoto’s tot bedrijven. Ik merkte al snel dat de hierboven vermelde crop-sensor camera’s niet goed genoeg meer waren en daarom al snel de overstap gemaakt naar de Full-frame camera’s zoals Canon 5D mark II, III en Canon 1Ds Mark III en 1Dx series.

Meer over deze camera’s lees je verderop in deze blog.

Leuk feitje

De foto achter deze tekst. Met daarop een broer en zus in een geel bloemen veldje. Was mijn allereerste betaalde fotoklus die het balletje deed rollen jaren terug. 

Geschoten met de Canon 50D en de EF-s 17-85 IS USM

Klik hier om deze foto te bekijken
Een logo en watermerk ontwerpen...
Ik showde eerst mijn foto's alleen op facebook met letterlijk een getypt logo.
Tijd om eens een echt logo te gaan ontwerpen, heb nu officieel een bedrijf!

De hele avond was ik tekenen om een mooi logo te maken…

De volgende dag alle ontwerpen weggegooid behalve deze Logo: 1

Computer opgestart om dit logo te digitaliseren

Echter last minute besloten less is more…

Uiteindelijk gekozen voor dit ontwerp zonder de drukke letters/camera symbolen. Logo: 2

De camera in het logo is een 5dMark II

Het logo heb ik gebruikt tot 2017.

Toen een strakke handtekening update gemaakt Logo: 3

Logo: 1

Logo: 2

Logo: 3

Door alle 3 de logo’s te naast elkaar te zien. Zie je mijn concept ”Less is More” veel beter

Bij toeval verslaafd aan trouwfotografie.
2013

Als kers op taart ontdekte ik ook mijn passie voor trouwfotografie in 2013. Omdat een geboekte fotograaf van het bruidspaar helaas niet kon. (1 dag v.t.v.) Kreeg ik het nummer van het paar.

Om 21:45 belde ik nog met het bruispaar en na 30 min lang kletsen een akkoord.

kleine planning op een post-it geschreven. (Ja, echt waar !)

Direct de volgende ochtend starten aan mijn 1e trouwerij.  Dit was een groot succes. Ondanks het feit dat ik van de geboekte fotograaf een back-up camera mocht lenen. Ik kwam er snel achter tijdens de trouwdag dat deze camera niet deugde. De autofocus bleek niet goed te zijn. De fotograaf gaf achteraf tijdens een verspreking aan dat ze dat al wist, en bedankt! Einde mogelijke samenwerking. (Maar toch blij dat ze mij doorverwees naar het bruidspaar)  Vanaf dit moment ook besloten om solo te gaan en blijven.  (Gelukkig had ik 98 procent van de trouwerij met mijn eigen kamera de 50D geschoten ) Het bruidspaar heeft nooit iets van de defecte camera vernomen.

Ik heb hier dan ook direct geleerd dat tijdens een trouwerij. ”The show must go on, always! No matter what” De volgende trouwerijen en bruidsparen volgenden heel snel. 

Inmiddels heb ik vanaf 2013 tot nu toe.

Heel veel trouwerijen mogen fotografen. 

Daarom kan je hieronder een mooie portfolio bewonderen

#portfolio

#blije bruidsparen

#trots

overzicht

PORTFOLIO

Ik vertel het verhaal van de gehele trouwdag verdeeld over 8 trouwportfolio's.
Afscheid van mijn geliefde EOS 50D
Begin 2014

In dit jaar begon ik ook veel les te geven aan privéklanten en bedrijven over fotografie. Met als hoogtepunt een klaslokaal vol stoere agenten van het drugsteam die graag alles willen leren om beter de boeven te kunnen fotograferen in donker zonder flits en zonder de gebruikelijk automatische camerastand.  

Natuurlijk ook veel klanten koopadviezen gegeven voor de juiste apparatuur voor hun. Lettend op hun eisen en budget.

Als ik er over nadenk was de Canon EOS 50D eigenlijks de camera die mij mede groot heeft gemaakt als fotograaf. Ik heb er 2 gehad. Toen de laatste weg ging moest ik er gewoon een zelfportret mee maken. Ik ben totaal niet materialistisch qua camera gear, het is tenslotte maar werktuig. Maar om een of andere reden moest ik het gewoon doen. Dus de snel de EOS 7D op een statief en 1 studiolamp en een zwarte achtergrond. Timer op 10 seconden. Denken aan het moment dat ik mijn eerste trouwshoot deed met de 50D en klik, flits en klaar. CF-kaart eruit ….15min later kwam iemand via Marktplaats hem ophalen. Einde van een tijdperk Inmiddels had ik al een 5D Mark II, de 7D verkocht ik daarna ook snel voor een 2e 5D Mark II.

Klik hier om deze foto te bekijken

Zie foto, 50D met een super scherpe EF 100mm L Macro F2.8 IS USM) Deze lens trok mij letterlijk in de wereld van macrofotografie. Terwijl ik hem eigenlijk alleen maar gekocht had voor de +/- 5 ringfoto’s tijdens een trouwerij…

Van koud naar warm...... om de top te halen
Ook is moest als beginnend fotograaf toch echt ijskoud starten met een budget camera en 1 lens.
Midden 2014

Wat is een bedrijf runnen zonder visie of doel. Mijn visie was om binnen 4 jaar bekend te worden in de stad, gemeente en al snel de provincie.

 Ook wou ik binnen 4 jaar alle Canon digitale camera’s en L lensen hebben die ik nodig had. Zodat ik elke klus qua fotografie kon doen. Echter ging dit zo snel dat ik binnen een paar jaar alles al had. Qua apparatuur zat ik er nu warmpjes bij. Terwijl ik net als elke andere beginnende fotograaf toch echt ijskoud moest starten met een budget camera en 1 lens.

Zie foto, Mijn 5D MK II met mijn zeer geliefde EF 70-200mm F2.8 L MK II IS USM

Klik hier om deze foto te bekijken
Midden 2014

Wat is een bedrijf runnen zonder visie of doel. Mijn visie was om binnen 4 jaar bekend te worden in de stad, gemeente en al snel de provincie.

 Ook wou ik binnen 4 jaar alle Canon digitale camera’s en L lensen hebben die ik nodig had. Zodat ik elke klus qua fotografie kon doen. Echter ging dit zo snel dat ik binnen een paar jaar alles al had. Qua apparatuur zat ik er nu warmpjes bij. Terwijl ik net als elke andere beginnende fotograaf toch echt ijskoud moest starten met een budget camera en 1 lens.

Zie foto, Mijn 5D MK II met mijn zeer geliefde EF 70-200mm F2.8 L MK II IS USM

Klik hier om deze foto te bekijken
Midden 2014

Wat is een bedrijf runnen zonder visie of doel. Mijn visie was om binnen 4 jaar bekend te worden in de stad, gemeente en al snel de provincie.

 Ook wou ik binnen 4 jaar alle Canon digitale camera’s en L lensen hebben die ik nodig had. Zodat ik elke klus qua fotografie kon doen. Echter ging dit zo snel dat ik binnen een paar jaar alles al had. Qua apparatuur zat ik er nu warmpjes bij. Terwijl ik net als elke andere beginnende fotograaf toch echt ijskoud moest starten met een budget camera en 1 lens.

Zie foto, Mijn 5D MK II met mijn zeer geliefde EF 70-200mm F2.8 L MK II IS USM

Klik hier om deze foto te bekijken
Eindelijk een Canon Professional series camera
De Canon 1Ds Mark III met 21 megapixels
Eind 2014

Voor mij was eindelijk een doel behaald toen ik de 1Ds Mark III kocht. Want ik zat eindelijk met de 1D series van Canon te schieten. Ik droomde hier immers al over in 2006 (Toen was het doel de 1Ds Mark 2) maar toen ivm met budget een 40D gekocht. 

Deze 1Ds Mark III camera was en is echt een onverwoestbare tank.  Echt een werkpaard door weer en wind. Ik gebruikte hem later  veel tijdens lesgeven. Maar werd uiteindelijk gebruikt voor privé foto’s van mijn gezin.

Beetje overkill voor privé, maar gewoon nog steeds vette beelden en ragscherp!

Zie foto; de Canon EOS 1Ds Mark III + EF 24-105mm F2.8L IS USM Versie II op het ijs.
Deze foto is van 2021. Gemaakt tijdens het schaatsen met mijn gezin.
(Zo lang heb ik deze top camera nog gehad.)
Klik hier om deze foto te bekijken
Eindelijk de 2 lenzen met de grootste diafragma F1.2
De 50mm F1.2 & 85mm F1.2
Begin 2015

Wat betekend F1,2 ..?

(In fotografiewereld betekend dit vaak veels te duur)

Simpel gezegd de lens zuigt meer licht in dan een zwart gat LOL

Nee, zonder gekheid deze lenzen hebben een bepaalde look door de super kleine scherpte diepte. Hierdoor creëer ik de mooie dromerige beelden bij trouwerijen. Omdat ze extreem licht sterk zijn kan je nog in slecht licht fotograferen. Zonder je ISO omhoog te gooien. Wat dus resulteert in minder ruis in je foto’s

Maar de mooiste van deze 2 lenzen was toch wel de EF 85mm F1.2L MK II IS USM

(De autofocus van deze 85mm was zo traag. Dat ik dit soms sneller handmatig kon.)

Klik hier om deze foto te bekijken
Midden 2015 begon ik meer rust te nemen tussen de shoots door
Lekker even ontspannen voor dat je weer naar de volgende klant toe gaat.
Zo ontstond de passie voor mijn vrije werk
Wanneer ik even geen fotos maak voor klanten. Ga ik als hobby graag op jacht naar mooie vogels.

Friesland 27-09-2019 Ransuil

Sony A7R Mark II @ 200mm  –  iso 160  –  f/4  –   1/200 geflitst

Met de voorkeur voor Roofvogels

Friesland 23-09-2019 Roodpootvalk  

Sony A7 Mark III @ 960mm  –  iso 320  –  f/11  –   1/500

Wanneer ik niet op jacht ben naar roofvogels. Ben ik als hobby ook vaak bezig met macrofotografie. 

Friesland 19-09-2019 Paddenstoeledorpje

Sony A7R Mark II FE 90mm F2,8 G Macro @ 90mm  –  iso 50  –  f/2.8  –   1/200 geflitst

Bij macrofotografie mogen natuurlijk de instecten niet ontbreken.

In mijn eigen achtertuin 01-07-2019 Groene Libelle  

Canon  5D Mark II EF 100mm F2,8 L IS USM Macro @ 100mm  –  iso 320  –  f/2.8  –   1/500

Maar ook intens genieten van de rust en traagheid van landschapsfotografie.

Mistige zonsopkomst in Joure / Friesland 08:30 / 23-10-2015

Canon EOS 5D MKII EF 70-200mm F2,8 L MK II @ 200mm  –  iso 400  –  f/16  –   1/100

Portfolio & Website
Hier ontstond dan ook het idee van een 3000+ foto's portfolio website.
2016

Naar een paar jaar beroepsmatig all-round foto’s maken. Begon mijn portfolio heel snel te groeien in allemaal verschillende vormen van fotografie.  Ik was wel actief op social media en ik had een simpele website gebouwd in begin 2014.

Maar dit doet de mooie foto’s geen eer aan. Ook vond ik het onoverzichtelijk voor klanten. Klanten die geïnteresseerd zijn in trouwfotografie of familie foto’s. Moeten niet eerst allemaal foto’s bekijken van bedrijfsfotografie of eindeloos scrollen op Facebook. Maar gewoon direct de content kunnen zien die voor hem of haar van toepassing is.

www.GuidoHibma.nl
Hier ontstond dan ook het idee van een 3000+ foto's portfolio website.
Inclusief een volledig geïntegreerde klantenlogin na de shoot
Met een volledig werkende webshop met allerlei fotoproducten om na te bestellen

Gelukkig ben ik zelf superhandig met computers en websites bouwen en begon ik in dit jaar vorm te geven aan de website zoals jullie hem nu zien.

Elke categorie bomvol met mooie foto’s voor inspiratie van te boeken shoot bij mij

Canon Crop & Full-Frame GEAR
Dit is wat ik ooit allemaal had van Canon EOS DSLR
Begin 2017

Voor de gearfreaks onder ons

Dit is wat ik ooit allemaal had van Canon EOS DSLR

(Ja, ik was echt een Canon fanboy, LOL!!)

(Uiteindelijk alles verkocht in 2017-2018 met de overstap van Spiegelreflex naar Mirrorless)

Camera’s

Crop-Sensor

Canon EOS 40D, 1e 50D, 550D, 2e 50D & 7D

FullFrame-Sensor

3x 5D MK II, 1x 5D MK III, 1Ds Mark III & 1Dx

Crop-Sensor Lens

Zoom lens

De shit kit lens…#troep #noemen we niet eens bij naam

10-22mm f/3.5-4.5 USM

17-85mm f/4-5.6 IS USM

Full Frame Lenzen

Zoom lens

16-35mm f/4.0L IS USM

24-70mm F/2.8L IS USM Versie I & II

24-70mm f/4.0L IS USM Macro + 24-105mm Versie II F/4.0L IS USM

70-200mm F/2.8L IS USM II + 2.0x extender Versie III

Full Frame Lenzen

Prime lens

24mm F/1.4L USM + 35mm F/1.4L USM II + 3x een 50mm de F/1.8 II & F/1.4 & F1.2L

FE 85mm F/1.8 USM, FE 85mm F/1.2L USM Versie II

FE 135mm F/2.0L USM

Full Frame Lens

Macro lens

100 mm F2.8L IS USM Macro

Grote super tele primes zoals de 400, 600 & 800 mm lenzen heb ik nooit gehad.

Deze huurde ik als ik ze nodig had voor een dag of 2.

Want deze lenzen kosten 10.000 + euro per stuk

Flitsers

3x 420 EX II/III, 1x 580 EX II, 2x 600 EX RT en Canon RT wireless trigger

De overstap van Canon EOS DSLR naar Sony ALPHA Mirrorless
Ja, ik was echt een Canon fanboy, Alles was pro Canon voor en na...
Begin 2017

Totdat ik een artikel begon te lezen over het feit dat Spiegelreflexen verleden tijd zijn en dat mirrorless de toekomst zou zijn. Ik ging kijken naar de Fujifilm Medium Format GFX. Maar deze was te traag en lomp voor snelle actie zoals trouwerijen. Vervolgens kwam ik uit bij Hasselblad H3D II 39MP lang getest naar toch besloten hem terug te geven aan de winkel en hem niet te kopen.

Toen las ik een artikel over Sony. Dat zij de marktleider gaan en willen worden op camera gebied met hun Alpha mirrorless lijn. Dus ik ging mij verdiepen in deze Sony lijn. ik las alles wat ik kon op internet over de Sony camera’s. Maar de 1e A7 mark I. Kreeg slechte recensies wegens de luide en trillende sluiter. Dus ik blijf mooi bij mijn Canon dacht ik nog. Want ze hebben ook nog geen pro lenzen. Maanden later kwam de A7 II uit. 24 MP en in-body-beeldstabilisatie. Dat laatste trok mij heel erg aan. Dus elke lens die je op de camera aansluit heeft dus ineens beeldstabilisatie. Dus na lang wikken en wegen besloten ik waag de gok. Als 1 van de eerste in de regio. ”ik ga over op Sony.” Mijn Canon EOS 1Dx en 5D MK III verkocht. De 2 5D Mark II gehouden. Just incase…..

De eerste Sony A7 Mark II mirrorless camera kopen
Midden 2017
Op maandagochtend 22-05-2017 tijdens mijn ontbijtje met koffie de knoop door gehakt. Ik ga vandaag voor de trouwerij nog de de Sony A7 Mark II kopen en deze direct ophalen bij de camerawinkel in Leeuwarden. inclusief een Batterijgrip en een 50mm F/1.8 prime lens. In de winkel even getetst om vervolgens snel afrekenen want ik had een trouwerij in Harlingen om 13:00 uur.
 
Ik liep de winkel uit met de volgende gedachte ”€ 2091,95 uitgeven wat een geld voor een testje. Zou het wel echt wat voor mij zijn. Niemand in mijn omgeving of bevriende fotografen heeft een Sony. Dus ik moest gewoon de gok wagen. (Ondernemen is risico’s nemen)
 
Eenmaal aangekomen op de trouwlocatie in Harlingen. Had ik de nieuwe Sony om mijn nek en over beide schouders had ik nog 2 Canon EOS 5D mark II’s met een 70-200 II links en een 24-70 II rechts. Ik weet nog goed de eerste reactie van 1 van de dag gasten. ”Wat heb jij voor kleine baby cameraatje om je nek.”
 
Vervolgens de hele trouwerij gedaan. Pas nadat de trouwerij afgelopen was en ik weer in mijn auto zat. Realiseerde ik mij…..??!! Ik heb bijna de hele trouwerij geschoten met de Sony en de 50 mm lens. Wat is de digitale zoeker een verbetering zeg WOW.
Volledige overstap naar SONY Alpha mirrorless
Toen ik thuis kwam. Moest ik direct de foto’s bekijken die ik had gemaakt met de Sony op de trouwerij. Toen ik eenmaal de foto’s zag op de PC was ik gewoon verkocht. De scherpte, de kleuren en het dynamisch bereik. Gewoon in een woord GEWELDIG!
 
Toen ging er bij mij echt een knop om. Waarom bij een merk blijven als er iets beters om de hoek is. Ik streefde er immers toch ook altijd na om de beste en nieuwste Canon L lenzen te kopen. Daarom toen besloten vanaf nu alleen maar te kopen wat voor mij werkt. Wat ik nodig heb om mijn beeld over te brengen naar de kijker. Want ik merkte dat ik onbewust toch een emotionele voorkeur voor Canon had. ”Waarom Guido? waarom? het is toch maar werktuig.” Daarom besloten alles van Canon te verkopen. Om vervolgens volledig over te gaan op Sony. Net zo lang tot er weer een ander merk komt wat beter is en dan zal ik daar na toe gaan. Altijd op zoek naar de beste technologie voor jou en mij.
Zie foto, Mijn oude 5D MK II’s verstoten naar de achtergrond. Ik ga over op Sony A7 Mark II
Klik hier om deze foto te bekijken
Snel nieuwe lenzen aanschaffen voor Sony
Met de overstap had ik alleen een 50mm gekocht, vervolgens kwam er al heel snel de volgende lenzen
PROFOTO
Eind 2017

Als snel kwamen de grote merken op gebied van flitsapparatuur ook eindelijk met hun aanbod voor op de Sony camera’s. Want vergis je niet, ik moest dus ook al mijn flits apparatuur van Canon verkopen.

Zo kon ik eindelijk overstappen op Profoto B10 mijn ideale studio lamp voor binnen en buiten op Li-Ion accu. Klein en krachtig en ideaal op elke locatie.

Bij Profoto krijg je wel waar voor je geld. De afwerking is simpelweg perfect en de flitsers hebben een goede, eenvoudige en simpele bediening. Goedkopere Merken bereik ik mijn doel ook mee maar bij Profoto ben ik mindere lang bezig bent met instellingen, maar meer bezig met de creativiteit van het fotograferen zelf. Het is betrouwbaar en werk altijd.

En het is betrouwbaar en werk altijd.

Tenminste zo dacht ik….

Een paar jaar verder met het camera systeem van Sony
2018 tot midden 2019

Inmiddels al weer sinds mei 2017 mijn beroep volop aan het uitoefenen met de Sony camera’s. Want na de A7 Mark II en a7r kwam er snel de A7R II bij en inmiddels de legendarisch geweldige goede A7 Mark III.

Ook kwam Sony gelukkig al snel met veel goede professionele G-Master lenzen. Deze zijn echt ongekend scherp en bevallen daarom ook nog steeds ontzettend goed.

Canon, Nikon en Panasonic kwamen ook eindelijk met nieuwe mirrorless camera’s uit. Gelukkig heb ik deze uitvoering kunnen testen op fotobeurzen en in de winkels. Ik vond ze allemaal niet zo goed als de Sony A7 III.

Gelukkig maar want het was best een grote gok die ik gemaakt had om zomaar alles van Canon te verkopen. Dit voelde dan ook als een echte opluchting. ”Gokje was geslaagd”

Want eerlijk is eerlijk

Overstappen van camera merk kost je gewoon veel geld. Je verkoopt je oude Canon gear allemaal met verlies.

Gelukkig was ik er nog heel vroeg bij. Als ik 2 jaar later was overgestapt had ik nooit zo veel meer gekregen voor mijn Canon Gear.

De SONY F2.8 zoomlenzen verkopen
en de kleinere F4.0 versies ervoor terugkopen
Eind 2019

Bergrijp me niet verkeerd de SONY G-Master 24-70 F2.8 en de SONY G-Master 70-200 F2.8

Ze zijn allebei super snel met autofocus en extreem goed en scherp

Maar juist door de kleinere Sony camera’s merkt ik juist dat ik mijn kit kleiner kon en wou hebben. 

Het verschil in gewicht. Tussen een volle tas met mijn oude canon gear. Of deze zelfde tas vol met huidige Sony gear schilde al aardig in gewicht. Dit merkte ik vooral tijdens en hele trouwdag. Maar het kan nog lichter……de 2 Grote F2.8 lenzen moet er uit.

Wat zegt F2.8 nou tegenwoordig ten opzichte van een F4. Het is maar 1 stop meer. En de ISO controle (weinig ruis op hoge ISO) van de Sony is zo hoog. Heb helemaal geen grote F2.8 lenzen nodig. Qua scherpte diepte maak die ene stop verlies mij niks uit. Want daar heb ik mijn 24mm en 85mm prime Sony lenzen wel voor. Die zijn beide F1.4

Het mooie van het mirrorless systeem is juist de kleinere vormfactor
Dus waarom van die grote lenzen meesjouwen naar elke shoot?

De lenzen die er voor teruggekomen zijn de

SONY Zeiss 24-70 F4 en de SONY G 70-200 F4

Qua scherpte bijna geen verschil. 

Maar wel 40% procent kleiner en wel 50% lichter en 60% goedkoper.

Inmiddels al weer sinds mei 2017 mijn beroep volop aan het uitoefenen met de Sony camera’s. Want na de A7 Mark II en a7r kwam er snel de A7R II bij en inmiddels de legendarisch geweldige goede A7 Mark III. Ook kwam Sony gelukkig al snel met veel goede professionele G-Master lenzen. Deze zijn echt ongekend scherp en bevallen daarom ook nog steeds ontzettend goed.

Canon, Nikon en Panasonic kwamen ook eindelijk met nieuwe mirrorless camera’s uit. Gelukkig heb ik deze uitvoering kunnen testen. Ik vond ze allemaal niet zo goed als de Sony A7 III. Gelukkig maar want het was best een grote gok die ik gemaakt had om zomaar alles van Canon te verkopen. Dit voelde dan ook als een echte opluchting. ”Gokje was geslaagd”

Sony Full-Frame GEAR
Ineens heeft een Virus de wereld in zijn greep...
2020 -2021

Voor de slachtoffers van het virus en voor elke ondernemer is de Coronavirus verschrikkelijk nieuws.

1,5 meter afstand, lockdown, mondkapjes, avondklok.

Bedrijven vallen stil of moeten zelfs dicht…

sociale leven valt stil… 

Zo viel ook mijn werk als fotograaf ook helemaal stil…

Trouwerijen werden 1 of zelfs 2 jaar verplaatst. Bedrijfshoot gingen niet meer door en de particuliere familie foto’s konden ook niet meer ivm met de 1,5 meter afstand en het max aantal mensen buiten om mee af te spreken.

#Gelukkig heb ik een gezin #familietijd

Inmiddels is het al weer mei 2021 en is het virus aardig teruggedrongen en beginnen de opdrachten gelukkig weer te komen.

Slotwoord

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal/blog van mijn hobby tot professionele fotograaf

Graag zie ik je snel voor mijn lens verschijnen.

Met vriendelijke groeten

Klik hier om naar de portfolio's te gaan

Portfolio navigatie

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Direct live contact met mij? Start de WhatsApp chat