''Pak er een kop koffie of thee bij...''

Voorwoord

De afgelopen 21 jaar heb ik zelf alles geleerd over analoge en digitale fotografie, camera instellingen, lenzen, Filters, flitsers, fotobewerkingssoftware door zelfstudie. Zelfs een paar keer van camera merk veranderd. Omdat ik niet geloof in een bepaald merk maar in wat het beste voor mij werkt om het perfecte beeld te kunnen maken.

Ik ben vandaag de dag een leuke, vrolijke, gekke maar vooral professionele fotograaf. Ik ben ontzettend goed en geduldig met kinderen (Krijg ik vaak te horen van mijn klanten)

Ik geniet van veel leuke opdrachten en trouwreportages door het hele land heen. Met af en toe een internationale shoot in het buitenland.

Met vriendelijke groeten

Geboren (1985) in Franeker (Friesland).

 Mijn fotografie verhaal begint zo ver ik weet al vanaf dat ik heel klein was.

Door stiekem foto’s te maken met de Nikon analoge spiegel reflex van mijn vader.

Deze zat altijd in zo’n zilvergrijze fotokoffer verstopt. Vraag me nog steeds af of hij wel wist dat ik hier altijd stiekem mee speelde…

1996

Maar het werd pas echt een hobby rond mijn 11e jaar. Toen nog met analoge wegwerpcamera’s, panorama camera en een Canon spiegelreflex camera met filmrolletjes. Het wachten op de ontwikkelde foto’s was altijd zo spannend.

1999

In dit jaar kreeg ik mijn eerste digitale camera van het Merk Trust. De 1,3 megapixel digitale foto’s waren qua resolutie voor die tijd al zeer slecht, maar het was wel digitaal en snel te bewerken op de computer. Omdat ik de digitale kwaliteit zo slecht vond bleef ik lekker door schieten met het oude vertrouwde kodak filmrolletje.

2005

Totdat ik in 2005 voor het eerst een Canon 20d digitale spiegelreflex in handen kreeg. Dit was qua gevoel hetzelfde als mijn oude analoge spiegelreflex. Toen was de resolutie van 8,2 megapixels van de digitale camera super. Dit werkte zo verslavend ik wilde deze digitale camera niet meer loslaten. Ik had op dit moment een simpele digitale Canon PowerShot A60 van 2 megapixel. Dus je snap wel dat de EOS 20D mega indrukt maakte op mij.

Na 2 dagen spelen moest ik de 20D inleveren.

Vastberaden om mijn eerste Digital Canon SLR te kopen.
2006-2010

Mijn 2006 droom camera was de 1Ds mark II 16,7 mp. Besloot ik toch om te kiezen voor veel een goedkoper model en lens. Want de 1D en 5D series camera’s waren te duur voor de hobby. Ik had geen zin in sparen. Ik wou digitale foto’s maken en snel.

Ik begon eerst maar eens met een 2e hands 40D met 10,1 MP en kit lens. Daarna snel geüpgrade naar de 50D met 15MP. Met de 50D werd het echt serieus leuk toen ik een goede 50mm F1.4 lens erbij kon kopen.

Vanwege de mooie Nikon reclames alles van Canon verkocht. Even een kleine uitstapje naar de Nikon D90. Na 2 maanden besloten Nikon is toch niet mijn ding. Dus alles weer verkocht.

2011

Het begon weer te borrelen door een collega. Hij had een Nikon D200.

Na het spelen met zijn Nikon. Moest ik direct weer een camera hebben.

Na lang sparen had ik eindelijk 2 mooie Pioneer CDJ’s draaitafels met mengpaneel gekocht voor mijn passie voor muziek. Maar dit toch snel verkocht omdat ik een nieuwe camera moest en zo hebben. En dit keer niet met een (shit) kitlens maar iets beters.

 Door de verkoop van de draaitafels had ik nu genoeg geld om een nieuwe Canon DSLR te kopen. Gekozen voor de toen net nieuwe EOS 550D (omdat hier de zelfde sensor in zat als de EOS 7D) 18MP met een EF-S 17-85mm F4-5.6 IS USM lens en EX430II Flitser en een 85mm 1.8. Maar de camera beviel niet. De resolutie was top. Maar de camera was niet echt heel sterk en voelde goedkoop aan. Dus de camera snel verkocht. Ik moet meer body hebben!

De eerste PRO Canon L lens kopen
2012

Canon spiegel reflexen met drie getallen zoals de 550d zijn instap camera’s

Canon spiegel reflexen met 2 getallen zoals de 50d zijn gevorderde camera’s en camera’s met 1 getal zoals een 5d of 1d zijn voor de pro’s bedoeld

Dus maar weer opzoek naar een 2e hands 50D + BG (batterijgrip). Deze gevonden en gekocht via Marktplaats.

Ook via Marktplaats vond ik mijn 1e Canon pro L lens

 (FE 24-70mm F2.8 L USM)

Deze dure lens had ik gekocht na een gezellige middag bij de beroemde landschapsfotograaf Bas Meelker.

Ik mocht ook even spelen met zijn 500 mm L lens.

Canon L zijn de beste lenzen van Canon.

De L staat voor  luxury en deze zijn te herkennen aan de rode ring op de lens.

 Met zijn 24-70 op zak ging ik vervolgens echt serieus foto’s maken van alles en nog wat.

 Vervolgens begonnen mensen mij te vragen en geld te bieden voor leuke foto’s van hun.

 Dit was prima te combineren met mijn drukke baan als Serviceplanner te Joure. 

 Want alles was toch in de weekenden en buiten werktijd te plannen.

Het officieel starten van mijn fotografiebedrijf
2013

Na het bezoekje bij de KVK in Leeuwarden was het geregeld.

Ik had nu officieel mijn bedrijf gestart.

Na het bezoek aan de KvK moest ik het vieren door gelijk een nieuwe Canon Eos 7D te kopen. 

De 50D werd de back-up camera

Nu kon ik eindelijk de vele enthousiaste mensen. 

Die  mijn 1e werk/shoot gezien hadden, en ook een shoot wilden plannen

Berichten en zo had ik gelijk bij het starten van mijn bedrijf al mijn eerste 10 klanten/opdrachten. 

#TROTS #LETS GO

Daarna ging het echt in de stroomversnelling qua shoots. Van familiefoto’s tot bedrijven. Ik merkte al snel dat de hierboven vermelde crop-sensor camera’s niet goed genoeg meer waren en daarom al snel de overstap gemaakt naar de Full-frame camera’s zoals Canon 5D mark II, III en Canon 1Ds Mark III en 1Dx series.

Meer over deze camera’s lees je verderop in deze blog.

Leuk feitje

De foto achter deze tekst. Met daarop een broer en zus in een geel bloemen veldje. Was mijn allereerste betaalde fotoklus die het balletje deed rollen jaren terug. 

Geschoten met de Canon 50D en de EF-s 17-85 IS USM

Klik hier om deze foto te bekijken
Een logo en watermerk ontwerpen...
Ik showde eerst mijn foto's met letterlijk een getypt logo. Tijd om een echt logo te ontwerpen!

De hele avond was ik aan het tekenen om een mooi logo te maken…

De volgende dag alle ontwerpen weggegooid behalve deze Logo: 1

Computer opgestart om dit logo te digitaliseren. Echter last minute besloten less is more... Uiteindelijk gekozen voor dit ontwerp (Logo: 2) zonder de drukke letters/camera symbolen.

Logo: 1

Logo: 2

Dit logo heb ik gebruikt tot 2017.

Logo: 3

Toen een strakke handtekening update gemaakt 

Bij toeval verslaafd aan trouwfotografie.
2013

Als kers op taart ontdekte ik ook mijn passie voor trouwfotografie in 2013. Omdat een geboekte fotograaf van het bruidspaar helaas niet kon. (1 dag v.t.v.) Kreeg ik het nummer van het paar.

Om 21:45 belde ik nog met het bruispaar en na 30 min lang kletsen een akkoord.

kleine planning op een post-it geschreven. (Ja, echt waar !)

Direct de volgende ochtend starten aan mijn 1e trouwerij.  Dit was een groot succes. Ondanks het feit dat ik van de geboekte fotograaf een back-up camera mocht lenen. Ik kwam er snel achter tijdens de trouwdag dat deze camera niet deugde. De autofocus bleek niet goed te zijn. De fotograaf gaf achteraf tijdens een verspreking aan dat ze dat al wist, en bedankt! Einde mogelijke samenwerking. (Maar toch ook wel weer heel blij dat ze mij doorverwees naar het bruidspaar)  Vanaf dit moment ook besloten om solo te gaan en blijven.  (Gelukkig had ik 90 procent van de trouwerij met mijn eigen kamera de 50D geschoten ) Het bruidspaar heeft nooit iets van de defecte camera vernomen.

Ik heb hier dan ook direct geleerd dat tijdens een trouwerij. ”The show must go on, always! No matter what” De volgende trouwerijen en bruidsparen volgenden heel snel. 

overzicht

PORTFOLIO

Afscheid van mijn geliefde EOS 50D
Begin 2014

In dit jaar begon ik ook veel les te geven aan privéklanten en bedrijven over fotografie. Met als hoogtepunt een klaslokaal vol stoere agenten van het drugsteam die graag alles willen leren om beter de boeven te kunnen fotograferen in donker zonder flits en zonder de gebruikelijk automatische camerastand.  

Natuurlijk ook veel klanten koopadviezen gegeven voor de juiste apparatuur voor hun. Lettend op hun eisen en budget.

Als ik er over nadenk was de Canon EOS 50D eigenlijks de camera die mij mede groot heeft gemaakt als fotograaf. Ik heb er 2 gehad. Toen de laatste weg ging moest ik er gewoon een zelfportret mee maken. Ik ben totaal niet materialistisch qua camera gear, het is tenslotte maar werktuig. Maar om een of andere reden moest ik het gewoon doen. Dus de snel de EOS 7D op een statief en 1 studiolamp en een zwarte achtergrond. Timer op 10 seconden. Denken aan het moment dat ik mijn eerste trouwshoot deed met de 50D en klik, flits en klaar. CF-kaart eruit ….15min later kwam iemand via Marktplaats hem ophalen. Einde van een tijdperk Inmiddels had ik al een 5D Mark II, de 7D verkocht ik daarna ook snel voor een 2e 5D Mark II.

Zie foto, 50D met een super scherpe EF 100mm L Macro F2.8 IS USM)

Deze lens trok mij letterlijk in de wereld van macrofotografie. Terwijl ik hem eigenlijk alleen maar gekocht had voor de +/- 5 ringfoto’s tijdens een trouwerij…

Klik hier om deze foto te bekijken zonder tekst
Van koud naar warm......
Om mijn doelstellingen en de top te halen
Ook ik moest als beginnend fotograaf toch echt ijskoud starten met een budget camera en 1 lens.
Midden 2014

Wat is een bedrijf runnen zonder visie of doel.

Mijn visie was om binnen 4 jaar bekend te worden in de stad, gemeente en al snel de provincie.

 Ook wou ik binnen 4 jaar alle Canon digitale camera’s en L lensen hebben die ik nodig had.

 Zodat ik elke klus qua fotografie kon doen.

Echter ging dit zo snel dat ik binnen een paar jaar alles al had.

Qua apparatuur zat ik er nu warmpjes bij. Terwijl ik net als elke andere beginnende fotograaf toch echt ijskoud moest starten met een budget camera en 1 lens.

Zie foto, Mijn 5D MK II met mijn zeer geliefde EF 70-200mm F2.8 L MK II IS USM

Klik hier om deze foto te bekijken
Tijd voor mijn eerste echte zakelijke portret

Klanten willen natuurlijk ook het gezicht zien achter de camera, dus het was tijd voor mijn eerste zakelijke portret.

Gelukkig had ik een 2e camera. Dus een leuke achtergrond gekocht. De mooiste camera en lens op mijn statief.

 Even een net colbertje aan studio lampje op mij gericht

Timer op 10 sec. en klikken maar.

Eindelijk een Canon Professional series camera
De Canon 1Ds Mark III met 21 megapixels
Eind 2014

Voor mij was eindelijk een doel behaald toen ik de 1Ds Mark III kocht. Want ik zat eindelijk met de 1D series van Canon te schieten. Ik droomde hier immers al over in 2006 (Toen was het doel de 1Ds Mark 2) maar toen ivm met budget een 40D gekocht. 

Deze 1Ds Mark III camera was en is echt een onverwoestbare tank.  Echt een werkpaard door weer en wind. Ik gebruikte hem later  veel tijdens lesgeven. Maar werd uiteindelijk gebruikt voor privé foto’s van mijn gezin.

Beetje overkill voor privé, maar gewoon nog steeds vette beelden en ragscherp!

Zie foto; de Canon EOS 1Ds Mark III + EF 24-105mm F2.8L IS USM Versie II op het ijs.
Deze foto is van 2021. Gemaakt tijdens het schaatsen met mijn gezin.
(Zo lang heb ik deze top camera nog gehad.)
Klik hier om deze foto te bekijken zonder tekst
Eindelijk de 2 Canon PRO L lenzen met diafragma F1.2
De 50mm F1.2 & 85mm F1.2
Begin 2015

Wat betekend F1,2 ..?

(In fotografiewereld betekend dit vaak veels te duur)

Simpel gezegd de lens zuigt meer licht in dan een zwart gat LOL

Nee, zonder gekheid deze lenzen hebben een bepaalde look door de super kleine scherpte diepte.

Hierdoor creëer ik de mooie dromerige beelden bij trouwerijen. Omdat ze extreem licht sterk zijn kan je nog in slecht licht fotograferen.

 Zonder je ISO omhoog te gooien. Wat dus resulteert in minder ruis in je foto’s

Maar de mooiste van deze 2 lenzen was toch wel de EF 85mm F1.2L MK II IS USM

(De autofocus van deze 85mm was zo traag. Dat ik dit soms sneller handmatig kon.)

Klik hier om deze foto te bekijken zonder tekst
Ow ja... we vergeten flitsen helemaal
Als sinds analoge fotografie, gebruikte ik al lampen om foto's beter te maken

Al ruim voor mijn digitale fotografie gebruikte ik vaak leeslampen en normale lampen om mij fotografie beter te maken.

De lampenkap voorzien van papier om het licht zachter te maken, stuk karton voorzien van aluminiumfolie om een reflector te maken etc.

Eigenlijk maakte ik dus al mijn eigen softboxen en reflectors voor dat ik überhaupt digitaal ging fotograferen.

Hierdoor snapte ik al heel snel hoe licht werkt en valt op het onderwerp

Ook leerde ik hierdoor te spelen met licht

De overstap naar digitale fotografie met speedlicht en rapportage flitsers was dan ook kinderspel voor mij.

Veel fotograven noemen zich zelf natuurlijk licht fotograaf.

Maar door gespreken met veel van deze fotografen blijkt dus dat 50% eigenlijk niet echt weten hoe ze moeten flitsen… of ze vinden het zelfs eng…

Daar was weer een zakelijke kans voor mij om mijn privélessen uit te breiden met de flitslicht cursus.

Wat natuurlijk licht is prachtig, maar soms wil je gewoon net even die slagschaduw inflitsen voor een mooier beeld.

Flits moet de foto complementeren

Maar het allerleukste is wel dat je met met flits echt creatief bezig kunt zijn. 

Lichtmeter

Bij het officieel starten van mijn bedrijf had ik direct een instap model lichtmeter gekocht de Sekonic flashmate. Omdat ik op dat moment vond dat als ik zakelijk gezien foto’s ga maken voor klanten. Ik niet meer eerst de flits moet instellen en test shots moest maken om het licht perfect te krijgen. Gewoon even snel meten en lekker bezig zijn met de shoot en de klant.

Draadloos flitsen in het begin met de canon speedlights was altijd een beetje problematisch. Het werkte met infrarood en de afstand was slecht en faalde vaak tijdens shoots, daarom klikte ik altijd de flitsers op een transmitter/trigger van het merk Yongnuo, later kwam ik bij het merk pocket wizzard uit Amerika deze waren echt super kon gewoon foutloos een flitser op 150m weg nog laten flitsen. LOL

Totdat Canon met de 600ex serie speedlight kwam en hun verbeterde trigger toen was het perfect.

Eind 2015

Studiolampen

Soms heb je gewoon meer power nodig dan een speedlight om de zon te overmeesteren. Dus kocht ik mijn 1e set studio flitsers de kleine rapportage flitsers

Ik kocht direct een Photoflex 400ws duo set incl. softboxen

Had er zelf een generator bij gekocht voor foto’s in het veld. (en ja dit was heel log en loei zwaar. maar qua licht beter dan de kleine rapportage flitsers)

Al snel merkte ik dat het instap model lichtmeter niet alle functies had die ik nodig had. Daarom besloten om het instapmodel te verkopen en het topmodel te kopen van het zelfde merk. De Sekonic de L-758

Waarom zou je eigenlijk en externe lichtmeter kopen en gebruiken? Als er in je (toch al dure) camera ook een lichtmeter zit? 

Leuk feitje heel veel mensen weet niet eens dat er in je camera een reflecterende lichtmeter zit. Deze meet het licht wat van je onderwerp afketst/reflecteert naar je  camerasensor…Zo kan de camera immers de (bijna) correcte belichting uitrekenen in de automatische standen.

Maar wat als het licht vanuit een hoek komt…Of je wil creatief lichtratio’s uitrekenen

Daar komt de lichtmeter in actie. Omdat de lichtmeter het opvallende licht meet en dus niet het reflecterende licht maakt het voor een lichtmeter niet uit welke kleur het onderwerp heeft. … De lichtmeter meet het licht dat op het onderwerp valt vanuit de hoek dat jij het wil en geeft je daar een perfecte waarde voor.

Simpel uitgelegd je meet met een licht meter het licht voordat het op het onderwerp valt, en dus niet nadat het licht op je onderwerp is gekomen en reflecteert naar je camera. Je bent de lichtmeter van de camera dus en stap voor. Ook kan je dus met een lichtmeter meerdere lichtbronnen apart of gecombineerd meten met elkaar.

Een lichtmeter geeft je de basis voor een perfecte belichting. Van daaruit is het aan je eigen creativiteit vrijheid om je foto te maken tot een succes.

Midden 2015 begon ik meer rust te nemen tussen de shoots door
Zo ontstond de passie voor mijn vrije werk
Lekker even ontspannen voor dat je weer naar de volgende klant toe gaat.
Intens genieten van de rust en traagheid van landschapsfotografie.

Mistige zonsopkomst in Joure / Friesland 08:30 / 23-10-2015

Canon EOS 5D MKII EF 70-200mm F2,8 L MK II @ 200mm  –  iso 400  –  f/16  –   1/100

Maar ook lekker op jacht naar mooie roofvogels
En lekker bezig met macro fotografie

Friesland, Franeker park

27-09-2019 Ransuil

Sony A7R Mark II 

Sony FE 70-200 F4 G OSS

@ 200mm  –  iso 160  –  f/4  –   1/200

In mijn eigen achtertuin

01-07-2019 Groene Libelle  

Canon  5D Mark II 

Canon EF 100mm F2,8 L IS USM Macro

@ 100mm  –  iso 320  –  f/2.8  –   1/500

Portfolio & Website
2016

Naar een paar jaar beroepsmatig all-round foto’s maken. Begon mijn portfolio heel snel te groeien in allemaal verschillende vormen van fotografie.  Ik was wel actief op facebook en ik had snel i.v.m. drukte een simpele website gebouwd in begin 2014. 

Ik kan zelf websites bouwen maar ik had het te druk om het goed te doen. Geïnformeerd bij een websitebouwer en die vroeg rond de 2000 euro voor een budget websites… en ja als eenmanszaak koop ik daar liever een nieuwe lens voor. Dus dacht laat de website eerst maar zo als hij is.

Maar toch telkens het gevoel dat de huidige website de mooie foto’s geen eer aan. Ook vond ik het onoverzichtelijk voor klanten. Klanten die geïnteresseerd zijn in trouwfotografie of familie foto’s. Moeten niet eerst allemaal foto’s bekijken op mijn site van bedrijfsfotografie of zwangerschap of  eindeloos scrollen op Facebook.

Een potentiële klant moet gewoon direct de content/categorie kunnen zien die voor hem of haar van toepassing is.

Tijdens de rust van landschap fotografie ontstond het idee...

Terwijl ik landschap foto’s aan het maken in het veld. Met sluitertijden van 30 seconden per foto….ga je toch automatisch brainstormen… en kwam ik op het volgende idee 

Het idee om een 3000+ foto's portfolio website te bouwen.

Inclusief een volledig geïntegreerde klantenlogin na de shoot. Maar ook een volledig werkende webshop met allerlei fotoproducten om na te bestellen

Ik heb echt meerdere nachten doorgewerkt tot de zon op kwam om alles te maken zoals ik het wou hebben. Mijn droom website bomvol met mooie foto’s als inspiratie voor jou te boeken shoot bij mij

De overstap van Canon EOS DSLR naar Sony ALPHA Mirrorless
Ja, ik was echt een Canon fanboy, Alles was pro Canon voor en na...
Begin 2017

Totdat ik een artikel begon te lezen over het feit dat Spiegelreflexen verleden tijd zijn en dat mirrorless de toekomst zou zijn. Ik ging kijken naar de Fujifilm Medium Format GFX. Maar deze was te traag en lomp voor snelle actie zoals trouwerijen. Vervolgens kwam ik uit bij Hasselblad H3D II 39MP lang getest naar toch besloten hem terug te geven aan de winkel en hem niet te kopen.

Toen las ik een artikel over Sony. Dat zij de marktleider gaan en willen worden op camera gebied met hun Alpha mirrorless lijn. Dus ik ging mij verdiepen in deze Sony lijn. ik las alles wat ik kon op internet over de Sony camera’s. Maar de 1e A7 mark I. Kreeg slechte recensies wegens de luide en trillende sluiter. Dus ik blijf mooi bij mijn Canon dacht ik nog. Want ze hebben ook nog geen pro lenzen. Maanden later kwam de A7 II uit. 24 MP en in-body-beeldstabilisatie. Dat laatste trok mij heel erg aan. Dus elke lens die je op de camera aansluit heeft dus ineens beeldstabilisatie. 

Dus na lang wikken en wegen besloten ik waag de gok. Als 1 van de eerste in de regio. ”ik ga over op Sony.” Mijn Canon EOS 1Dx en 5D MK III verkocht. De 2 5D Mark II gehouden. Just incase…..

Canon Crop & Full-Frame GEAR
Dit is wat ik ooit allemaal had van Canon EOS DSLR

Voor de gearfreaks onder ons

Dit is wat ik ooit allemaal had van Canon EOS DSLR

(Ja, ik was echt een Canon fanboy, LOL!!)

(Uiteindelijk alles verkocht in 2017-2018 met de overstap van Spiegelreflex naar Mirrorless)

Camera’s

Crop-Sensor

Canon EOS 40D, 1e 50D, 550D, 2e 50D & 7D

FullFrame-Sensor

3x 5D MK II, 1x 5D MK III, 1Ds Mark III & 1Dx

Crop-Sensor Lens

Zoom lens

De shit kit lens…#troep #noemen we niet eens bij naam

10-22mm f/3.5-4.5 USM

17-85mm f/4-5.6 IS USM

Full Frame Lenzen

Zoom lens

16-35mm f/4.0L IS USM

24-70mm F/2.8L IS USM Versie I & II

24-70mm f/4.0L IS USM Macro + 24-105mm Versie II F/4.0L IS USM

70-200mm F/2.8L IS USM II + 2.0x extender Versie III

Full Frame Lenzen

Prime lens

24mm F/1.4L USM + 35mm F/1.4L USM II + 3x een 50mm de F/1.8 II & F/1.4 & F1.2L

FE 85mm F/1.8 USM, FE 85mm F/1.2L USM Versie II

FE 135mm F/2.0L USM

Full Frame Lens

Macro lens

100 mm F2.8L IS USM Macro

Grote super tele primes zoals de 400, 600 & 800 mm lenzen heb ik nooit gehad.

Deze huurde ik als ik ze nodig had voor een dag of 2.

Want deze lenzen kosten 10.000 + euro per stuk

Flitsers

3x 420 EX II/III, 1x 580 EX II, 2x 600 EX RT en Canon RT wireless trigger

De eerste Sony A7 Mark II mirrorless camera kopen
Midden 2017
Op maandagochtend 22-05-2017 tijdens mijn ontbijtje met koffie de knoop door gehakt. Ik ga vandaag voor de trouwerij nog de de Sony A7 Mark II kopen en deze direct ophalen bij de camerawinkel in Leeuwarden. inclusief een Batterijgrip en een 50mm F/1.8 prime lens. In de winkel even getetst om vervolgens snel afrekenen want ik had een trouwerij in Harlingen om 13:00 uur.
 
Ik liep de winkel uit met de volgende gedachte ”€ 2091,95 uitgeven wat een geld voor een testje. Zou het wel echt wat voor mij zijn. Niemand in mijn omgeving of bevriende fotografen heeft een Sony. Dus ik moest gewoon de gok wagen. (Ondernemen is risico’s nemen)
 
Eenmaal aangekomen op de trouwlocatie in Harlingen. Had ik de nieuwe Sony om mijn nek en over beide schouders had ik nog 2 Canon EOS 5D mark II’s met een 70-200 2.8 versie II links en een 24-70 2.8 versie II rechts. Ik weet nog goed de eerste reactie van 1 van de daggasten. ”Wat heb jij voor kleine baby cameraatje om je nek.”  Vervolgens de hele trouwerij gedaan. Pas nadat de trouwerij afgelopen was en ik weer in mijn auto zat. Realiseerde ik mij…..??!! Ik heb bijna de hele trouwerij geschoten met de Sony en de 50 mm lens. 
Wat is de digitale zoeker een verbetering zeg WOW.
Volledige overstap naar SONY Alpha mirrorless
Toen ik thuis kwam van de trouwerij. Moest ik direct de foto’s bekijken die ik had gemaakt met de Sony van de trouwerij. Toen ik eenmaal de foto’s zag op de PC was ik gewoon verkocht. De scherpte, de kleuren en het dynamisch bereik. Gewoon in een woord GEWELDIG!
 
Toen ging er bij mij echt een knop om. Waarom bij een merk blijven als er iets beters om de hoek is. Ik streefde er immers toch ook altijd na om de beste en nieuwste Canon L lenzen te kopen. Daarom toen besloten vanaf nu alleen maar te kopen wat voor mij werkt. Wat ik nodig heb om mijn beeld over te brengen naar de kijker. Want ik merkte dat ik onbewust toch een emotionele voorkeur voor Canon had. ”Waarom Guido? waarom? het is toch maar werktuig.” Daarom besloten alles van Canon te verkopen. Om vervolgens volledig over te gaan op Sony. Net zo lang tot er weer een ander merk komt wat beter is en dan zal ik daar na toe gaan. Altijd op zoek naar de beste technologie voor jou en mij.
Zie foto, Mijn oude 5D MK II’s verstoten naar de achtergrond.  Ik ga over op Sony A7 Mark II
Klik hier om deze foto te bekijken
Allemaal nieuwe lenzen aanschaffen voor Sony
Met de overstap had ik alleen een 50mm f1.8 gekocht, vervolgens kwam er al heel snel de volgende lenzen bij
12-24mm, 24-70mm, 70-20mm. (Holy Trinity of Lenses)
85mm Primelens en 90mm Macro
Eindelijk Profoto flitsapparatuur maar toch overgestapt naar Godox
Eind 2018

Als snel kwamen de grote merken op gebied van flitsapparatuur ook eindelijk met hun aanbod voor op de Sony camera’s. Want vergis je niet, ik moest dus ook al mijn flits apparatuur van Canon verkopen.

Zo kon ik eindelijk overstappen op Profoto B10 (moest langs wachten op de back order, ik had de pre order gemist) mijn ideale studio lamp voor binnen en buiten op Li-Ion accu. Klein en krachtig en ideaal op elke locatie. Vervolgens de B10 uitgebreid met 2 x een Profoto A1X

Bij Profoto is de afwerking simpelweg perfect en de flitsers hebben een goede, eenvoudige en simpele bediening. Het is echter wel te duur voor wat je krijgt. Ik zag het meer als een luxe product. En de zaken lopen goed dus het kan

Het is betrouwbaar en werk altijd.

Tenminste zo dacht ik….

2019

Als snel kwamen de spreekwoordelijk kinken in de kabel bij Profoto.

Problemen met flitsen op de Sony camera’s…gewoon veel te veel storingen. Bij bepaalde sluitertijden op de Sony camera zoals bijvoorbeeld 1/400 werkte de flits gewoon echt niet. Dan was de foto gewoon helemaal zwart in high speed sync mode. Ik heb ruim 1600 euro betaald voor deze B10 flitser

De Profoto flitstrigger (het kastje wat je bovenop de camera zet) die bleek echt waardeloos en ouderwets….de elektronica/contacten van de flitstrigger gingen telkens kapot. Hij liep op 2 AAA batterijen en die waren binnen 4 uur leeg….? En dan te bedenken dat deze trigger bijna 400 euro is….? Dacht eerst zal wel aan mij liggen maar na het kopen van trigger 2 en 3 was ik er wel klaar mee. Alle 3 de trigger hadden hier ook last van. Als ik de camera een beetje schuin hield had de trigger niet goed contact en deed de flitser het niet. dus ik moest vaak op de trigger drukken terwijl ik een foto maak. Heel irritant vooral tijden trouwerijen

De 2 Profoto A1X Rapportage flitsers waren best wel heel goed en werkte perfect als ze bovenop de camera zaten, maar ja die moesten werken met een slechte trigger als ik ze draadloos wou hebben… De Ax1 kon ook gebruikt worden als trigger, maar dit vindt ik onzin zon grote flitser op je camera als trigger… En ja voor alleen gebruikt bovenop de camera zijn ze wel heel erg duur +/- 1000 euro per stuk. Over de paraplu’s, soft boxen en reflectors van Profoto ben ik alleen maar positief is geweldig spul. Maar de elektronica werkt gewoon niet goed op Sony…zelfs niet na tal van firmware update…

Tijd om volledig over te gaan op GODOX

Ik had naast mijn Canon flitsers altijd een backup flits set van Godox (just in case) en dit beviel altijd goed.

Gek genoeg werkte de canon uitvoeringen ook nog op de Sony’s in de handmatige flits modus

Dus alles van Profoto verkocht. Om volledig over te gaan op Godox voor Sony. Achteraf blijkt Godox echt prachtige flits apparatuur te zijn voor de professional. Het werkt altijd foutloos nooit storingen. Accu’s en batterijen gaan veel langer mee. Is echt spotgoedkoop. Voorbeeld een Godox trigger is 4x goedkoper dan de profoto variant en kan veel meer qua opties.

Aangezien in het veld tijdens shoots er wel eens een flitser of trigger sneuveld door vallen of dat een klant of ik iets omstoot. Is vervangen super goedkoop

Van de verkoop van mijn Profoto B10 flitser kon ik 4 flitsers kopen van Godox en 2 triggers.

 Ik viel voor de luxe van profoto… waarom eigelijks….? Ik dacht dit word net zo goed als mijn overstap van Canon naar Sony

Ik had beter direct kunnen gaan voor Godox had mij vele duizenden euro’s bespaard

Zo zie je maar weer. Je merkt pas echt hoe goed iets voor je werkt tot je er mee werkt. 

#TROTSE Godox Pro user

#V1s     #AD200Pro     #XPro s triggers

Een paar jaar verder met de Sony gear

Inmiddels al weer sinds mei 2017 mijn beroep volop aan het uitoefenen met de Sony camera’s. Want na de A7 Mark II en a7r kwam er snel de A7R II bij en inmiddels de legendarisch geweldige goede A7 Mark III.

Ook kwam Sony gelukkig al snel met veel goede professionele G-Master lenzen. Deze zijn echt ongekend scherp en bevallen daarom ook nog steeds ontzettend goed.

Canon, Nikon en Panasonic kwamen ook eindelijk met nieuwe mirrorless camera’s uit. Gelukkig heb ik deze uitvoering kunnen testen op fotobeurzen en in de winkels. Ik vond ze allemaal niet zo goed als de Sony A7 III.

Gelukkig maar want het was best een grote gok die ik gemaakt had om zomaar alles van Canon te verkopen. Dit voelde dan ook als een echte opluchting. ”Gokje was geslaagd”

Want eerlijk is eerlijk

Overstappen van camera merk kost je gewoon veel geld. Je verkoopt je oude Canon gear allemaal met verlies.

Gelukkig was ik er nog heel vroeg bij. Als ik 2 jaar later was overgestapt had ik nooit zo veel meer gekregen voor mijn Canon gear op de tweedehandsmarkt.

Het mooie van het mirrorless systeem is juist de kleinere vormfactor
Dus waarom van die grote zoomlenzen meesjouwen naar elke shoot?
De SONY F2.8 zoomlenzen verkopen

Bergrijp me niet verkeerd de SONY G-Master 24-70 F2.8 en de SONY G-Master 70-200 F2.8

Ze zijn allebei super snel met autofocus en extreem goed en scherp

Maar juist door de kleinere de Sony camera’s en lenzen merkt ik juist dat ik mijn foto kit/uitrusting kleiner kon en wou en moest hebben. 

Het verschil in gewicht. Tussen een volle tas met mijn oude canon gear. Of deze zelfde tas vol met huidige Sony gear schilde al aardig in gewicht. Dit merkte ik vooral tijdens en hele trouwdag. Maar het kan nog lichter……de 2 Grote F2.8 lenzen moet er uit.

Wat zegt F2.8 nou tegenwoordig ten opzichte van een F4. Het is maar 1 stop meer. En de ISO controle (weinig ruis op hoge ISO) van de Sony is zo hoog. Heb helemaal geen grote F2.8 lenzen nodig. Qua scherpte diepte maak die ene stop verlies mij niks uit. Want daar heb ik mijn 24mm en 85mm prime Sony lenzen wel voor. Die zijn beide F1.4

De kleinere F4.0 versies ervoor terugkopen

De lenzen die er voor teruggekomen zijn de

SONY Zeiss 24-70 F4 en de SONY G 70-200 F4

Qua scherpte bijna geen verschil. 

Maar wel 40% procent kleiner en wel 50% lichter en 60% goedkoper.

Nieuwe 24mm prime lens

Sony blijft maar geweldige lenzen produceren.

Nu hebben ze eindelijk een 24mm G-master gemaakt.

Echt een super kleine lens met een diafragma van F1.4

Dit was altijd een favoriete brandpunt en lens afstand in mijn canon spiegelreflex tijd

Dus deze lens direct gekocht

Hopelijk maakt Sony snel eens een 50mm F1.2

………………………..

Dromen mag toch…….?

Want dit zou echt perfect zijn voor mijn trouwfoto’s

Dan zou ik de 24mm F1.4, 50mm F1.2, en 85mm F1,4 prime lenzen hebben en een macro lens….

Dit had ik namelijk wel in mijn Canon spiegelreflex tijd. Dus kom op Sony make me happy….waar blijft deze 50 mm 1.2..?

Dromen mag toch…….?

………………………..

Ineens heeft een Virus de wereld in zijn greep...
2020 -2021

Voor de slachtoffers van het virus en voor elke ondernemer is de Coronavirus verschrikkelijk nieuws.

1,5 meter afstand, lockdown, mondkapjes, avondklok.

Bedrijven vallen stil of moeten zelfs dicht…

sociale leven valt stil… 

Zo viel ook mijn werk als fotograaf ook helemaal stil…

Trouwerijen werden 1 of zelfs 2 jaar verplaatst. Bedrijfshoot gingen niet meer door en de particuliere familie foto’s konden ook niet meer ivm met de 1,5 meter afstand en het max aantal mensen buiten om mee af te spreken.

#Gelukkig heb ik een gezin #familietijd

Natuurlijk ook foto’s gemaakt tijdens deze periode

klik hier om ze te zien

Wat te doen tijdens lockdown....
NETFLIX....

Allemaal serie’s en films achter elkaar kijken #extreembechwatching

The Vikings…..Echt een aanrader!!!!

Online bestellen....

Uit pure verveling alles bestellen bij webwinkels wat los en vast zit……

Uit Nederland en uit het buitenland

Eens goed te kijken naar mijn eigen bedrijf

Waar kan ik besparen…

Een goedkoper telefoon abonnement, goedkoper internet, goedkopere website hosting zoeken…..

Ja, je moet toch wat….

Terwijl je leraar basis onderwijs speelt voor je thuis zittende kinderen

Maar vooral nieuwe doestellingen bepalen en plannen voor de toekomst uitwerken qua fotografie…

Paar projecten en privéles...

Of en toe kon ik een familieshoot doen tussen de steeds wijzigende covid regels en gelukkig 2 grote projecten die gelukkig doorgingen en die ik netjes kon uitvoeren op 1,5 meter afstand en alle andere geldende regels door heel Nederland heen. En gelukkig af en toe wat 1 op 1 privéles fotografie kunnen geven

Website portfolio updaten

Na het updaten van mijn portfolio. (Want daar kwam ik de laatste jaren nooit meer aan toe) Er kwam telkens maar foto’s bij en ja papa heeft het druk met 3 kids. Had ik nu eindelijk de tijd en rust om een selectie te maken uit +/- 48.000 foto’s om vervolgens de niet gekozen foto’s te verwijderen van de harde schijven. Ik hoef alleen maar mijn portfolio foto’s te bewaren.

De camera's en lensen wrappen in 3m Vinyl
Voor bescherming en gewoon een vette look, besteld bij Life+Gaurd helemaal uit Taiwan
Binnen 5 dagen op de mat...Hoe dan...? DHL Wereld service!!!
Foto komt nog... ben nog met de Föhn de laatste lenzen aan het wrappen
Hoe lang duurt dit nog?

Inmiddels is het al weer mei 2021 en is het virus aardig onder controle en beginnen de opdrachten  heel langzaam weer te komen.

Eindelijk voor de 1e keer lekker eten en een borrel met mijn mooie vrouw op het terras in hartje Leeuwarden

Het is nu juni 2021 Alle regels zijn weg!!!

Geen mondkapjes meer…

!! YES !!

WAS DIE DINGEN ZO ZAT….en het werkt volgens mij toch voor geen meter.

En ik zie ze overal liggen op straat in de zee in het wild in de natuur #milieuvervuiling

Telefoon staat rood gloeiend iedereen wil weer foto’s

Op de 1e dag na het bericht van het openstellen van het land had ik alleen al 23 aanvragen via mijn WhatsApp button op mijn website en dan heb ik het nog niet eens over de voicemails en email

Toch fijn om te weten dan de klanten je weer weten te vinden net zoals het stel op deze foto. Heerlijk om weer volledig in de frisse lucht aan het werk te zijn

#Dankbaar voor elke klant en opdracht

Instagram
Als ik iets geleerd heb over mezelf in de Covid-19 / Lock down periode...
Dan is het wel dat ik veel te veel op sociaal media zat.

Je verspilt er zo veel tijd aan… eindeloos scrollen en ik vindt het een beetje een ”kijk mij eens” cultuur worden…

Moet je eens kijken wat je kan bereiken door deze tijd elders te gebruiken.

Daarom mijn hele Instagram feed van +/- 1000 berichten verwijderd. Op 1 avond 171 berichten geplaatst met een mooie portfolio overzicht van mijn werk. Want op social media zitten is natuurlijk goed voor een bedrijf. Maar ik heb besloten om er privé minder op te zitten. Als vader van 3 kinderen heb ik het al druk genoeg met het gezin, mijn hobby’s en het runnen van mijn bedrijf. Ik heb nu een mooi aanwezigheid op sociaal media. Het ziet er strak uit en is nu qua look en feel gelijk aan mijn website.

Uiteindelijk wil ik dat de nieuwe en bestaande klanten op deze website komen en genieten van de hogere resolutie portfolio’s en mijn gewoon snel benaderen via de direct WhatsApp button op mijn website.

Korte lijnen daar hou ik van 

Slotwoord

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal/blog van mijn hobby tot professionele fotograaf

Graag zie ik je snel voor mijn lens verschijnen.

Met vriendelijke groeten

Klik hier om naar de portfolio's te gaan

Portfolio navigatie

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Direct live contact met mij? Start de WhatsApp chat