Professionele Fotograaf & Fotografie Instructeur

Welkom

Over mij
Tijd om de zonnebril af te zetten en mezelf eens goed voortestellen aan jullie.
''Korte versie; Ik ben echt in het vak gerold als een analoog hobby filmrolletje tot een hedendaagse PRO digitale SD-kaart''
''Extreem lange blog versie; Pak er een kop koffie bij, daar gaan we.......''
Hallo, mijn naam is Guido Hibma

Geboren (1985) in Franeker (Friesland). Mijn fotografie verhaal begint al vanaf mijn 11e jaar, Toen nog met een analoge spiegelreflex camera met filmrolletjes. (het wachten op de ontwikkelde foto’s was altijd zo spannend) In 1999 kreeg ik mijn eerste digitale camera van 1,3MP. De digitale foto’s waren qua resolutie voor die tijd zeer slecht, maar het was wel digitaal en snel te bewerken op de computer. Omdat ik de digitale kwaliteit zo slecht vond bleef ik lekker door schieten met het oude vertrouwde kodak filmrolletje.

Totdat ik in 2005 de eerste Canon 5d digitale full-frame spiegelreflex in handen kreeg. Dit was qua gevoel hetzelfde als mijn oude analoge spiegelreflex. En dit keer was de resolutie van 12,8 megapixels van de digitale camera super. Dit werkte zo verslavend ik wilde deze digitale camera niet meer loslaten.

Van 2e hands EOS 40D tot nagelnieuwe EOS 1 Ds Mark III

Maar helaas moest ik de 5d toch echt teruggeven na 2 dagen. De 5D was toen nog veel te duur om te kopen. Maar vastberaden om toch een digitale spiegelreflex te kopen. Had ik besloten om dat maar een andere model en lens te kopen binnen budget.

En zo ben ik begonnen met een EOS 40D met 10MP. Deze shoot 8 beelden per seconde en klonk als een machinegeweer. Daarna snel geüpgrade naar de EOS 50D met 15MP. Toen werd het echt serieus leuk omdat ik toen echt een goede lens erbij kon kopen. Vervolgens toch even kleine uitstapje naar Nikon voor 6 maanden maar was toch niet mijn ding, Dus alles weer verkocht. Even een tijdje niks met fotografie gedaan. (Maar wel foto’s maken met de telefoon)

Maar het begon weer te borrelen door een collega op het werk. Hij had een mooie Nikon D200. Daar mee gespeeld te hebben moet ik weer direct een camera hebben. Toen maar snel een EOS 550D gehaald. Maar deze beviel uiteindelijk niet en daarom maar snel verkocht. (Was echt te klein, wel 18MP) Dus  maar weer eens op zoek naar een 2e hands EOS 50D. Deze gevonden en  opgehaald met BG en ook gelijk mijn 1e pro lens (FE 24-70mm L F/2.8) en wat flitsers (EX 430 MK I en later MK II)  erbij gekocht. om vervolgens echt serieus foto’s te maken van alles en nog wat.

Vervolgens begonnen mensen mij geld te bieden voor mijn hobby naast mijn drukke baan als serviceplanner. De mensen werden echter snel klanten want in het jaar (2013) startte ik ook officieel mijn bedrijf. Er kwam een nieuwe camera EOS 7D. (De 50D werd de backup camera.) Daarna ging het echt in de stroomversnelling qua shoots van familiefoto’s tot bedrijven. Ik merkte al snel dat de hierboven vermelde crop-sensor camera’s niet goed genoeg meer waren en daarom al snel de overstap gemaakt naar de Full-frame camera’s zoals Canon 5D mark II, III en Canon 1D series. Met als absolute koning de Canon EOS 1Ds Mark III 21 MP pure perfectie. 

Kijk maar eens in één van mijn vele portfolio's op deze website en laat mijn foto's jou enthousiasmeren tot een leuke fotoshoot bij mij.
Bij toeval verslaafd sinds 2013 aan trouwfotografie.

Als kers op taart ontdekte ik ook mijn passie voor trouwfotografie in 2013. Omdat de geboekte fotograaf van het bruidspaar helaas niet kon. (1 dag v.t.v.) Kreeg ik het nummer van het paar. Deze heb ik om 21:45 nog gebeld en na 30 min lang kletsen een kleine planning op een post-it geschreven. Direct de volgende ochtend starten aan mijn 1e trouwerij.  Dit was een groot succes. Ondanks het feit dat ik van de geboekte fotograaf een backup camera mocht lenen. Ik kwam er snel achter tijdens de trouwdag dat deze camera niet deugde. De autofocus bleek niet goed te zijn. De fotograaf gaf achteraf tijdens een verspreking aan dat ze dat al wist, en bedankt! Einde mogelijke samenwerking. Vanaf dit moment ook besloten om solo te gaan en blijven.  Gelukkig had ik 98 procent van de trouwerij met mijn eigen kamera de 50D geschoten en het bruidspaar heeft nooit van iets van de defecte camera vernomen.

Ik heb hier dan ook direct geleerd dat tijdens een trouwerij. ”The show must go on, always! No matter what”) De volgende trouwerijen en bruidsparen volgenden heel snel. 

FAQ nummer 1; Ben je zelf ook getrouwd
''JA, zeker

Zelf ben ik ook getrouwd met mijn prachtige en liefdevolle Nathalie in 2013. We wonen inmiddels in een leuk huis op een leuke plek samen met onze leuke, knappe en stoere kinderen. We hebben twee meiden en een zoon.

Willen jullie alvast weten of ik beschikbaar ben op jullie trouwdatum?

Bruidsparen vinden het vaak prettig om te horen dat ik zelf ook getrouwd ben. Daardoor weet ik hoe het voelt om zelf voor de camera te staan en kan ik mij dus heel goed inleven in jullie gevoel tijdens jullie gehele dag. 

Zie een paar foto’s van onze dag, allemaal geschoten met mijn eigen EOS 50D en 7D

Les geven en mijn liefde voor de EOS 50D

Maar ook veel les gegeven aan privéklanten en bedrijven over fotografie. Met als hoogtepunt een klaslokaal vol stoere agenten die graag wouden leren boeven fotograferen in donker zonder flits en zonder de gebruikelijk automatische camerastand.  

Als ik er over nadenk was de Canon EOS 50D eigenlijks de camera die mij mede groot heeft gemaakt als fotograaf. Ik heb er 2 gehad. Toen de laatste weg ging moest ik er gewoon een zelfportret mee maken. Ik ben totaal niet materialistisch qua camera gear, het is tenslotte maar werktuig. Maar om een of andere reden moest ik het gewoon doen. Dus de EOS 7D op statief en 1 studiolamp en een zwarte achtergrond. Timer op 10 seconden. Denken aan het moment dat ik mijn eerste trouwshoot deed met de 50D en klik, flits en klaar. CF-kaart eruit ….15min later kwam iemand via Marktplaats hem ophalen. Einde van een tijdperk

Zie foto, 50D met een hele scherpe EF 100mm L Macro F/2.8 IS USM)

Canon Full-Frame PRO GEAR

Wat is een bedrijf runnen zonder visie of doel. mijn visie was binnen 5 jaar bekend worden in de stad, gemeente en al snel de provincie. Mijn doel was om binnen 5 jaar alle Canon digitale camera’s en L lensen te hebben die ik wou of nodfig had. Zodat ik elke klus qua lens kon doen. Dit ging echter veel sneller dan 5 jaar. op een geven moment had ik de volgende digitale canon camera’s en lenzen. (Ja ik was echt een Canon fanboy, LOL!!)

  • Canon EOS 40D, 1e 50D, 550D, 2e 50D, 7D, 3x 5D MK II, 1x 5D MK III, 1Ds Mark III.
  • 16-35mm f/4L + 24-70mm F/2.8L I/II + 70-200 F/2.8L II met 2.0x extender III
  • 24mm F/1.4L + 35mm F/1.4L II + 3x 50mm de F/1.8 II en F/1.4 en F1.2L, FE 85mm F/1.2L II, FE 135mm L,
  • 17mm f/4.0L TS + 24mm f/3.5L TS en als macro lens de 100 mm F2.8L Macro

Zie foto, Mijn oude 5D MK II met de door mij zeer geliefde EF 85mm F1.2 L MK II USM

De overstap van Canon EOS DSLR naar Sony ALPHA Mirrorless

Ja, ik was echt een Canon fanboy, LOL!! Alles was pro Canon voor en na…….

Totdat ik een artikel begon te lezen over het feit dat Spiegelreflexen verleden tijd zijn en dat mirrorless de toekomst zou zijn. Ik ging kijken naar de Fujifilm Medium Format GFX. Maar deze was te traag en lomp voor snelle actie zoals trouwerijen. Vervolgens kwam ik uit bij Hasselblad H3D II 39MP lang getest naar toch besloten hem terug te geven aan de winkel en hem niet te kopen.

Toen las ik een artikel over Sony dat dat zij de marktleider gaan en willen worden op camera gebied met hun ALpha mirrorless lijn. Dus ik ging mij verdiepen in deze Sony lijn. ik las alles wat ik kon op internet over de Sony camera’s. Maar de 1e A7 mark I. Kreeg slechte recensies wegens de luide en trillende sluiter. Dus ik blijf mooi bij mijn Canon Dacht ik nog want ze hebben ook nog geen pro lenzen. Maanden later kwam de A7 II uit. 24 MP en in body beeldstabilisatie. Dat laatste trok mij heel erg aan. Dus elke lens die je op de camera aansluit heeft dus ineens beeldstabilisatie. Dus na lang wikken en wegen besloten ik waag de gok. Als 1 van de eerste in de regio. ”ik ga over op Sony.” Mijn Canon EOS 5D MK III verkocht. De 2 5D Mark II gehouden.

De eerste Sony A7 Mark II mirrorless camera kopen
Op maandagochtend 22-05-2017 tijdens mijn ontbijtje met koffie de knoop door gehakt. Ik ga vandaag voor de trouwerij nog de de Sony A7 Mark II kopen en deze direct ophalen bij de camerawinkel in Leeuwarden. inclusief een Batterijgrip en een 50mm 1.8 prime lens. In de winkel even getetst om vervolgens snel afrekenen want ik had een trouwerij in Harlingen om 13:00 uur.
 
Ik liep de winkel uit met de volgende gedachte ”€ 2091,95 uitgeven wat een geld voor een testje. Zou het wel echt wat voor mij zijn. Niemand in mijn omgeving of bevriende fotografen heeft een Sony. Dus ik moest gewoon de gok wagen.
 
Eenmaal aangekomen op de trouwlocatie in Harlingen. Had ik de nieuwe Sony om mijn nek en over  beide schouders had ik nog 2 Canon EOS 5D mark II’s met een 70-200 links en een 24-70 recht. Ik weet nog goed de eerste reactie van 1 van de dag gasten. ”Wat heb jij voor kleine baby cameraatje om je nek.”
 
Vervolgens de hele trouwerij gedaan. Pas nadat de trouwerij afgelopen was en ik weer in mijn auto zat. Realiseerde ik mij…..??!! Ik heb bijna de hele trouwerij geschoten met de Sony en de 50 mm lens. Wat is de digitale zoeker een verbetering zeg WOW.
 
Zie foto, Mijn oude 5D MK II’s verstoten naar de achtergrond. Ik ga over op Sony A7 Mark II
Volledig overstappen naar Sony
Toen ik thuis kwam. Moest ik direct de foto’s bekijken die ik had gemaakt met de Sony op de trouwerij. Toen ik eenmaal de foto’s zag op de PC was ik gewoon verkocht. De scherpte, de kleuren en het dynamisch bereik. Gewoon in een woord GEWELDIG!
 
Toen ging er bij mij echt een knop om. Waarom bij een merk blijven als er iets beters om de hoek is. Ik streefde er immers toch ook altijd na om de beste en nieuwste Canonlenzen te kopen. Daarom toen besloten vanaf nu alleen maar te kopen wat voor mij werkt. Wat ik nodig heb om mijn beeld over te brengen naar de kijker. Want ik merkte dat ik onbewust toch een emotionele voorkeur voor Canon had. ”Waarom Guido? waarom? het is toch maar werktuig.” Daarom besloten alles van Canon te verkopen. Om vervolgens volledig over te gaan op Sony. Net zo lang tot er weer een ander merk komt wat beter is en dan zal ik daar na toe gaan. Altijd op zoek naar de beste technologie voor jou en mij.
Een paar jaar verder met het camera systeem van Sony

Inmiddels al weer sinds mei 2017 mijn beroep volop aan het uitoefenen met de Sony camera’s. Want na de A7 Mark II kwam er snel de A7R bij en inmiddels de legendarisch geweldige A7 Mark III. Ook kwam Sony gelukkig al snel met veel goede professionele G-Master lenzen. Deze zijn echt ongekend scherp en bevallen daarom ook nog steeds ontzettend goed.

Canon, Nikon en Panasonic kwamen ook eindelijk met nieuwe mirrorless camera’s uit. Gelukkig heb ik deze uitvoering kunnen testen. Ik vond ze niet zo goed als de Sony A7 III. Gelukkig maar want het was best een grote gok die ik gemaakt had om zomaar alles van Canon te verkopen. Dit voelde dan ook als een echte opluchting.

Studio flitser en rapportage flitsers op de sony's

Als snel kwamen de grote merken op gebied van flitsapparatuur. Ook eindelijk met hun aanbod voor op de Sony camera’s. Want vergis je niet, ik moest dus ook al mijn flits apparatuur van Canon verkopen.

Zo kon ik eindelijk overstappen op Profoto B10 mijn ideale studio lamp voor binnen en buiten op Li-Ion accu. Klein en krachtig en ideaal op elke locatie.

Bij Profoto krijg je wel waar voor je geld. De afwerking is simpelweg perfect en de flitsers hebben een goede, eenvoudige en simpele bediening. Goedkopere Merken bereik ik mijn doel ook mee maar bij Profoto ben ik mindere lang bezig bent met instellingen, maar meer bezig met de creativiteit van het fotograferen zelf. En het is betrouwbaar en werk altijd.

# Paar oude foto's uit 2014

Foto's die me altijd zijn bijgebleven
1e keer urban exploring with models
Moeder van de bruidegom pakt mijn 2e camera
Ze schiet 137 foto's van mij. (Leuk dan sta jij er ook eens op #LIEF) alle foto's waren onscherp. Behalve deze leuke! (Camera stond op handmatig focus)
1e keer een stoere tweeling voor de lens

# Oude foto uit 2015

Yes, eindelijk !! De nieuwe Canon Eos 5d mark 3 en 70-200 f2.8 MK2 in mijn ijskoude handen. (#Hard voor gewerkt!) Tijd voor een selfie!
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google